Vezels & eiwitten, komt u maar! Deze eiwitrijke cheesecake bevat in totaal 55 gram eiwit. Persoonlijk vind ik het leukste eraan dat je een halve cheesecake per keer kunt eten als je daar zin in hebt (en natuurlijk heb je daar zin in).
Deze cheesecake maak je in een cakevorm of een kleine springvorm.
Ingrediënten voor de bodem
- 26 gram havermout
- 1 banaan
- 1 ei
Eventueel kun je wat suiker toevoegen als je echt van zoet houdt (ik voegde er 2 gram kokosbloesemsuiker aan toe).
Ingrediënten voor het midden
- 200 gram magere vanillekwark (Jumbo)
- 40 gram Philadelphia light
- 1 ei
Ingrediënten voor de coulis en de swirl
- 90-100 gram frambozen
Recept eiwitrijke cheesecake
- Verwarm de oven voor op 180ºC.
- Zet alvast een pannetje op laag vuur en verwarm hier de frambozen in.
- Mix de havermout en een ei in de bakvorm. Prak een kwart van de banaan en mix ook deze erdoor.
- Zet de bodem 10 minuten in de oven.
- Mix intussen de Philadelphia met de kwark en het ei.
- Zet het vuur onder de frambozen uit (de frambozen zouden nu zacht en ietwat stroperig moeten zijn) en snijd de rest van de banaan in plakjes.
- Haal de bodem uit de oven en verdeel de plakjes banaan erover. Giet dan de tweede laag erover.
- Voeg drie kleine eetlepels frambozencoulis toe aan de cheesecake. Roer deze voor het swirl-effect.
- Zet de cheesecake een half uurtje in de oven en daarna minimaal een uur in de koelkast (dit zou eigenlijk nog langer moeten, maar… zoveel geduld heb ik gewoon niet).
- Serveer de cheesecake met de rest van de frambozencoulis.
Stap 6 en 8:
Gezonde cheesecake?
Het is heel makkelijk om een cheesecake eiwitrijk te noemen, aangezien een cheesecake gemiddeld gezien sowieso al veel eiwitten bevat. Als je op zoek bent naar een gezonde cheesecake, dan moet je eerst voor jezelf besluiten wat je gezond vindt. Voor mij is een gezonde cheesecake eentje met veel vezels en eiwit en relatief weinig suikers. Ook moet ik er geen uren voor in de keuken hoeven te staan (kookstress is niet goed voor me 😉 ). Wat dat betreft voldoet deze cheesecake daar zeker aan. Voor degenen die het bijhouden: per halve cheesecake heb je nog geen 10 gram vet (het meeste nog uit de eieren), 27,5 gram eiwit, 31,5 gram koolhydraten waarvan 10 gram suiker (meeste uit het fruit), en 5,5 gram vezels. Met per halve cheesecake 230 gram kcal is hij vrij licht te noemen. Ik nam hem als ontbijt (en daarna als lunch omdat ik hem zo lekker vond).
Noot: ik heb bovenstaande gerekend zonder de (kokosbloesem)suiker in de bodem.
Varianten
- Mix hele blauwe bessen door het beslag (als vervanging van de swirl of als extraatje).
- Laat de banaan weg als je echt minder suiker wilt eten (met banaan: 21 gram per cheesecake, zonder banaan: 10 gram, dus 5 per portie). De bodem wordt van zichzelf nu ook een stuk minder zoet.
- Gebruik gesmolten boter & koekjes naar keuze voor de bodem (zelfde hoeveelheid eiwit maar minder vezels & meer suiker). Voor sommigen geeft dit meer het echte cheesecakegevoel.
Geef een reactie