In 2017 en 2018 rende en klauterde ik al mee in de Major Bootcamp Obstacle Run. 2019 bracht iets nieuws: naast meedoen aan de 12 kilometer op zondag liep ik de dag ervoor mee in de Family Obstacle Run – 3 kilometer met man en kind (6).
Family Obstacle Run 2019
De Family Obstacle Run kent twee afstanden: 3 en 5 kilometer. Voor een zesjarige zonder sportervaring (hyperactief op de bank stuiteren niet meegerekend) leek 3 kilometer me al een uitdagend begin.
De opzet van de Family Obstacle Run in het Geestmerambacht is vergelijkbaar met die van de Major Obstacle Run voor volwassenen (waar de kortste afstand overigens 7 kilometer is). Ik had daarom ook ongeveer verwacht wat ik de jaren ervoor had gedaan. Maar, en hiervoor complimenten aan de organisatie: de obstacle run voor kinderen kent slimme aanpassingen om het uitdagend en leuk te houden.
Bonussen voor de kinderen in de Family Obstacle Run 2019: de kabelbaan over het water (voor kinderen ook te halen zonder nat te worden), laagstaand water bij de mud slides (30 cm in plaats van 100), lager water bij het tijgeren (en gladdere modder) en tot slot: een vrolijk springkussen als ‘stormbaan’. Ook het kussengevecht werd hier hoog gewaardeerd: een evenwichtsbalk in het midden met rondom de evenwichtsbalk kussens om de balkloper eraf te slaan.
Andere obstakels waren vergelijkbaar met of gelijk aan die voor volwassenen, maar je hoefde dan maar een deel te doen of je mocht je kind meer ondersteunen. Uiteindelijk is de run echt een teamactiviteit en je werkt dus met het hele gezin samen. Door de hoofdband in plaats van een polsbandje voelt je kind zich meteen een ninja. Kortom: een aanrader!
10 tips voor een obstacle run met kinderen
- Kies voor kleding die snel droogt. Je kind krijgt het namelijk eerder te koud dan te warm. Bij extreme hitte kies je voor laagjes.
- Geef je kind een ‘veto’. Hij of zij mag ervoor kiezen om één obstakel over te slaan. Voor ons was dit eentje in het water omdat onze dochter het echt te koud kreeg.
- Maak er een avontuur van. Door zelf ook weer volop te voelen dat je aan het ‘buiten spelen’ bent, maak je het voor jezelf en je kind een stuk leuker.
- Blijf optimistisch. Je kind wordt op een gegeven moment moe en raakt gedemotiveerd. Geef complimenten voor hoe ver jullie al zijn gekomen en welke obstakels er goed zijn overwonnen.
- Tel af. Kinderen weten weinig van afstand. Zijn ze nu al klaar of pas op de helft? Houd de afstand in de gaten en breng je kind op de hoogte: ‘We zijn nu op de helft’ en ‘we hebben zo nog vijf obstakels’.
- Neem de tijd. Tussendoor uitrusten is ook belangrijk. Zorg daarbij wel dat je warm blijft. Met 3 kilometer aan obstakels waren wij ruim anderhalf uur bezig.
- Maak gebruik van het aangeboden eten en drinken. Even een banaan en wat water tussendoor doet je goed (en je kind kan ook weer even door).
- Geniet ervan! Je bent met je gezin met iets heel leuks bezig, dus probeer dat ook op het moment zelf te realiseren.
- Neem achteraf nog alles door. Waar is je kind trots op? Wil zij of hij nog ergens op oefenen? Zo blijft het leven en kan je kind trots zijn op de eigen prestaties.
- Bekijk de foto’s. Kies een mooie die je in wilt lijsten. Je kunt vaak op de websites van de aanwezige fotografen kiezen welke foto je koopt. Samen met de medaille vormt dit een herinnering aan een heel leuk familie-avontuur.
Major Bootcamp Obstacle Run 2019
De avond van de Family Obstacle Run voelde ik lichte spierpijn. We proostten met vrienden op een leuke avond en ik deed rustig aan om de volgende dag fit te zijn. Tevergeefs. Ik had namelijk vergeten mijn wekker te zetten en schrok om half 11 wakker. Met een starttijd van 11.00 uur werd het wel heel uitdagend om op tijd te komen…
Ik had gelukkig wel mijn kleding klaargelegd en een kwartier later zat ik in de auto (normaal ga ik met de fiets, maar nood breekt wet). Er stond een korte rij voor de garderobe en ik hoopte dat ik het nog zou redden. In de haast leverde ik mijn mobiel in zonder eerst mijn startbewijs op te halen. Gelukkig kon ik bij de vrijwilligers rekenen op begrip en een groen polsbandje. Ik sloot aan toen de warming-up werd ingezet. Gehaald! Eh, tenminste, nu alleen de 12 kilometer nog…
Major Obstacle Run 2019 versus andere jaren
In deze editie waren er drie afstanden: de 7 kilometer, de 12 (waar ik aan deelnam) en de 19 kilometer. Bij de 19 kilometer deed je een deel van het parcours twee keer en bij de 12 kilometer was de route uitgebreid ten opzichte van de 7. En als je – zoals ik – een stukje verkeerd loopt, heb je ook nog een onofficiële afstand van 13,5 kilometer.
Een klein gedeelte van de deelnemers rent alleen. Het voordeel is dat je je eigen tempo kunt aanhouden. Er zijn echter veel obstakels waarbij rekening is gehouden met teams. De ‘kruiwagen’ en ‘buddy op je rug’ zijn daar voorbeelden van (waar bij de kindereditie de kinderen werden gedragen). Ook moet je een maatje zoeken voor de tie-rib-loop, die ik vorig jaar met twee anderen liep.
Wat blijft leuk?
Net als vorig jaar en het jaar ervoor was het touw over het water een heel zwaar onderdeel. Mijn doel was om er drie jaar op rij toch overheen te raken. Dit lukte met pijn en moeite, en dat geeft opnieuw een kick.
Daarnaast blijf ik fan van alle modderobstakels. Zelfs het zwemmen is leuk – ondanks het ijskoude water dit jaar. Bij zowel de volwassen als de kindereditie zijn de knuffels in het bos (en de draden die je als ninja moet ontwijken) een leuke toevoeging. En tot slot: de sfeer op dit evenement blijft goed.
Mijn lessen voor 2020: ontbijt (ik kreeg Dextro aangeboden van een EHBO’er omdat ik ondanks de bananen op de tussenposten wat bleek zag) en zet je wekker (dit zal automatisch helpen om wel te ontbijten).
Welke is mijn favoriet?
Verrassend genoeg vond ik de combinatie heel fijn. Je komt er op de zaterdag tijdens de Obstacle Family Run alvast even ‘in’ en je bereidt je al dan niet bewust mentaal voor op de volgende dag. Omdat het een relatief korte afstand betreft, is het een fijne opwarmer.
Als ik man en kind zo ver krijg, wil ik dus in 2020 opnieuw aan beide edities van de Major Obstacle Run meedoen. En wie weet: misschien dat ik na drie jaar zo verstandig ben om eindelijk een lange broek of hogere sokken aan te trekken…
Heb je al eens meegedaan aan de Major Bootcamp Obstacle Run?
Of misschien aan een andere obstakelwedstrijd? Wat zijn je ervaringen? Deel ze hieronder!
Bekijk ook eens de foto’s van Gerard Spaans, Alex de Haas, HHNK en andere fotografen die vaak zelf door de modder kropen voor de mooiste foto’s. Je kunt de albums zien op de facebookpagina van het evenement.
Geef een reactie