Ik las afgelopen week een artikel over de gevaren van de magnetron en hier stond nieuwe informatie in die ik toch in een artikel wilde bespreken. Waarom? Omdat sommige conclusies waar bleken, maar andere conclusies dikke onzin.
Ik las een artikel op Earth-Matters, maar wat blijkt? Het is rechtstreeks gekopieerd van dit artikel. Brrr, wat heb ik een hekel aan jatwerk. Hoe dan ook, ik ga de punten af en kijk wat voor nieuwe informatie ik over de magnetron kan vinden en of de magnetron gevaarlijk is of niet. Het is namelijk wel zo dat dit artikel voor het eerst goede bronnen gebruikt. Ik zou bijna ‘goed gedaan’ zeggen – als het taalgebruik niet zo slecht was en er niet zoveel fabels in stonden.
Daar gaan we dan: feit of fabel?
Dokter Hertel zegt…
Fabel, fabel, fabel! Deze meneer hoef je echt niet serieus te nemen. Benieuwd naar de uitspraak van de rechter en het gehele onderzoek naar en van Hertel? Dat kun je hier lezen.
De magnetron zuigt het leven uit je eten
Fabel, alleen al door de overdreven toon. In dit onderzoek kun je echter wel lezen dat de zogeheten flavonoïden in broccoli aanzienlijk verminderen als je broccoli in de magnetron opwarmt. Ook als je broccoli kookt is dit het geval. Het artikel zegt verder dat stomen de beste manier is van broccoli verwarmen, omdat je dan minder flavonoïden kwijtraakt. Wat voor broccoli geldt, kan ook voor andere groenten gelden. In de magnetron kun je overigens ook stomen, dus dat zou een optie kunnen zijn om je groenten gezond te houden. Lees meer over flavonoïden >>>
Er moet nog veel meer onderzoek komen naar wat verhitting (al dan niet in de magnetron) met je eten doet.
Anti-kankereigenschappen van knoflook verdwijnen in de magnetron.
Fabel. In dit onderzoek kun je lezen dat verhitten (zowel in de oven als in de magnetron) de gezonde eigenschappen van knoflook vermindert. Het laat ook zien dat de schade meevalt als je de knoflook snijdt, even tien minuten laat liggen, en dan pas opwarmt. Rauwe knoflook is alsnog het beste voor je. Lees hier meer over knoflook >>>
Rusland verbood de magnetron
Feit, vanaf 1979 tot 1987. Maar hij mocht ook weer gebruikt worden. Er is momenteel geen enkel land ter wereld dat de magnetron verbiedt. Ik kan overigens ook nergens vinden waarom het nu weer wel mag, en ik vind geen valide onderzoek met een goede reden waarom het een tijdje niet mocht. Overigens zegt een verbod in principe niets. Alcohol is ook ooit verboden geweest. Joggen is verboden in Burundi. Ketchup werd verboden in schoolkantines in Frankrijk. Tot slot: in de jaren ’80 was er in Roemenië een verbod op Scrabble.
Minder vitamine B(12) in eten uit de magnetron
Feit, maar in het onderzoek komt niet naar voren hoeveel van deze vitamine verloren gaat als je bijvoorbeeld vlees of melk op normale wijze zou bereiden. De claim dat veel Nederlanders een vitamine B12-tekort zouden hebben lijkt me ongegrond. Sterker nog: vitamine B12 zit in veel dierlijke producten zoals ei, vlees, melk en melkproducten, vis… alleen als je vegetarisch eet en alle melkproducten en eieren vermijdt, kun je een tekort oplopen (dat op te lossen is met supplementen).
De magnetron kan schade veroorzaken aan de hersenen en ongeboren kinderen
Feit, maar wel bij muizen. De test die dit aantoont is namelijk uitgevoerd op muizen. Ervan uitgaande dat het ook bij mensen zo werkt, zou je 45 dagen lang elke dag twee uur aan magnetronstraling bloot moeten worden gesteld. Ik mag aannemen dat niemand vrijwillig in een magnetron gaat zitten. Als het al past.
Bovenstaande geldt ook voor dit onderzoek. Dit onderzoek ging zelfs over telefoonstraling – waarom staat dat erbij? Over moedermelk lees je hier >>>
Eiwitten vouwen zich sneller uit in de magnetron
Twijfelachtig feit. In dit artikel lees je meer over wat er gebeurt met eiwitten die gestrest raken. De vraag is echter wel wat het inhoudt voor ons. Als iemand daar meer ideeën over heeft, zijn ze welkom. Het kan dan wel waar zijn, maar als het geen consequenties geeft bij consumptie, wat heb je er dan aan om er bang voor te zijn? Misschien goed om te weten: eiwitten ontvouwen zich hoe dan ook door verhitting.
Kant-en-klaar-maaltijden zijn ongezond
Dit staat los van de magnetron. Plastic met BPA schijnt ook niet gezond te zijn, maar ook dit staat los van de magnetron. Niet relevant dus.
Iets met de duivel
Fabel. Dit vond ik vrij bizar, maar goed, ik zou alle punten afgaan en ik citeer deze voor het gemak:
Dr. Masaru Emoto heeft vastgesteld in zijn boek The Hidden Messages of Water dat water energetisch met de grond gelijk gemaakt wordt. Vóór gebruik van de magnetron is water nog een prachtig kristal. Daarna vertoont de afbeelding in dit boek gelijkenissen met het watermolecuul dat gecreëerd is met het woord Satan.
Juist. En als je Pink Floyd andersom luistert… ~zet aluminium hoedje op~
Water verandert zeker door verhitting (al dan niet in de magnetron), maar om dat nu aan de duivel te koppelen vind ik te ver gaan. Mocht je nog denken dat planten doodgaan van water uit de magnetron, lees dan dit artikel.
Conclusie over de magnetron
Gebruik hem met mate en eet af en toe rauwe groenten en fruit en knoflook, als je je zorgen maakt om je gezondheid. Maar laat je niet gek maken door artikelen die beweren dat je acuut kanker of hersenschade oploopt bij magnetrongebruik. Blijf kritisch nadenken! Als jij je beter voelt bij minder magnetrongebruik, dan moet je hem minder gebruiken. Als jij je goed voelt bij zo nu en dan een magnetronkliekje of een stoommaaltijd uit de magnetron – ga gerust je gang.
Voor de goede orde:
- De magnetron is geen duivels apparaat;
- Dokter Hertel moet je niet geloven;
- De magnetron kan inderdaad de voedingswaarde van eten verminderen en doet dit soms meer dan traditionele verhitting – stomen blijkt de beste optie voor groenten opwarmen (maar stomen kan ook in de magnetron);
- Kritisch nadenken over wat je leest blijft belangrijk.
Ben jij bang voor de magnetron?
Geef een reactie