
Ook als je af en toe een lekkere vette of zoete hap naar binnen werkt, kun je prima gezond leven. Deze website heet tenslotte niet voor niets gezondergenieten – gezonder eten en genieten vormen in een ideale situatie een balans. Ben je de balans even kwijt? Wil je je snacks net wat gezonder maken? Annemiek van Nutribites geeft je 10 gezonde alternatieven voor snacks.
1. Nootjes
Als je zin hebt in nootjes, kies dan vooral de rauwe, ongezouten en ongebrande variant. Noten bevatten namelijk alle aminozuren en andere gezonde voedingsstoffen, zoals vitamine E, vitamine B1 en ijzer.
2. Repen
Repen zijn heerlijk om stevige trek te stillen. Een chocoladereep geeft je echter weinig goede energie – al wil een bepaald merk (zoals Snickers) je anders doen geloven. Natuurlijk kan een chocoladereep op zijn tijd prima, maar binnen de 10 gezonde alternatieven voor snacks past een reep van noten, gedroogd fruit en honing beter. Hiermee krijg je meer gezonde voedingsstoffen binnen. Richtlijn: hoe minder ingrediënten, hoe gezonder.
3. Brownie
Met een lekkernij als een brownie kun je veel gezonde vezels en eiwitten binnenkrijgen als je zwarte bonen voor het deeg gebruikt. Kies je dadels als zoetstof, dan voeg je nog eens extra gezonde vezels, vitamines en mineralen toe. Ook honing is een heerlijke zoetstof die veel gezonde stoffen bevat. Creëer zo je eigen brownie waar je lichaam ook echt blij van wordt!
4. Kaasblokjes
Kies je voor een kaasplankje kaassoorten die per calorie de meeste voedingstoffen leveren, zodat je profiteert van de gezonde voordelen. Denk bij deze kaassoorten aan fetakaas, geitenkaas, schapenkaas en ricotta. En, niet vergeten: geniet ervan!
5. Hamburger
Een hamburger die bol staat van de gezonde eiwitten en die minder vet bevat maak je van kipgehakt, Keltisch zeezout, peper en knoflook. Eet je graag vegetarisch of veganistisch? Linzen, bonen, quinoa, kikkererwten, noten… er zijn talloze recepten te vinden voor je gezonde alternief voor een ‘normele’ fastfoodburger (die onder meer relatief veel verzadigde vetten bevat).
6. Pizza
Hoera, pizza! Maak van je pizza een heerlijke maaltijd of een snack door voor een bodem van groenten te kiezen, groenten door de saus te mengen, en door je pizza te beleggen met groenten, fruit, vette vis, noten en kip.
Op deze manier krijg je gezonde eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en andere gezonde stoffen binnen. In dit artikel vind je ideeën voor dit soort pizzabodems, sauzen en toppings.

7. IJs
Niets lekkerder dan een ijsje op een warme dag. Als je zelf ijs maakt van vers fruit, krijg je alleen maar gezonde voedingsstoffen binnen. Zo maak je heel gemakkelijk zelf bananenijs van een bevroren banaan. Dit doe je door een banaan met schil en al in de vriezer leggen (wat ook werkt: de banaan vooraf in stukjes snijden en in een vershoudzakje invriezen). Als je hem nodig hebt, haal je hem uit de diepvries en laat je hem even liggen zodat de schil er makkelijk af gaat.
Gebruik nu de staafmixer of blender om de banaan fijn te maken. Wat je dan overhoudt is heerlijk bananenijs! Met cacao, bevroren mango of bosvruchten maak je er in een handomdraai chocolade-ijs, tropisch ijs of bosvruchtenijs van.
Of bekijk de selectie van nieuwe ijssoorten: met eiwitten en vezels.
8. Groentechips
Groentechips leveren veel gezonde voedingsstoffen op. Je kunt van veel verschillende soorten groentechips maken, bijvoorbeeld met bietjes, wortel, pastinaak of boerenkool. Zelfs van spruitjes zou je chips kunnen maken. Als je ghee gebruikt, krijg je ook nog eens gezonde vetten binnen en vermijd je transvetten. Gebruik je Keltisch zeezout om de chips een lekkere hartige smaak te geven, dan krijg je net wat meer mineralen binnen dan met tafelzout.
9. Crackers
Crackers maak je net wat gezonder door amandelmeel of boekweitmeel te gebruiken. Amandelmeel levert veel vitamine E, gezonde vetten en vezels. Met deze meelsoorten krijg je gezonde vetten en vezels binnen. Boekweit is rijk aan vezels, diverse B-vitamines en mineralen als magnesium. Voeg zaden en pitten toe voor een extra portie vezels, vitamines, mineralen en gezonde vetten.
10. Friet
Als je voor je frietjes zoete aardappel gebruikt in plaats van de gewone pieper, dan maak je je frietjes net wat gezonder. Zoete aardappels bevatten namelijk net wat meer vezels, vitamine C, calcium en magnesium dan gewone aardappels. In vergelijking met gewone aardappels laten zoete aardappels je bloedsuikerspiegel wat minder snel stijgen.
Ook frietjes van koolraap, koolrabi en knolselderij zijn een lekker alternatief voor gewone aardappels. Maak je de frietjes met kokosolie of ghee en gebruik je Keltisch zeezout om ze te zouten, dan profiteer je van de gezonde vetten en mineralen in deze producten. En, wil je toch liever een traditionele portie patat maken? Kies dan voor bereiding in een airfryer.
Tip: probeer niet al je snacks of tussendoortjes in één keer gezonder te maken. Daarmee leg je jezelf te veel druk op. Probeer in plaats daarvan bijvoorbeeld elke week eens 1-2 alternatieven.
Welk van deze 10 gezonde alternatieven voor snacks spreekt jou het meeste aan?
Geef een reactie