Recept kokosrotsjes nodig? Ja, inderdaad, het zijn gewoon kokosrotsjes, maar onder die naam klinkt het een stuk minder interessant. In mijn beste Frans (en er kan best een joekel van een fout in staan, dus verbeter me dan vooral) noem ik ze dus ook Boules de coco.
Kokosrotsjes of boules de coco maak je in ongeveer tien minuten. Althans, als je ze op mijn manier maakt. Ik ben een grote fan van ‘weinig moeite’.
Ingrediënten voor 20-30 kokosrotsjes
- 3 eieren
- 200 gram kokosrasp
- 1 tot 1,5 banaan
- zoet naar keuze (ik voegde een klein scheutje pure maple syrup toe, honing kan ook, of suiker, of niets – wat je wilt)
Was dat alles?
Ja, weinig ingrediënten, hè?
De kokosrotsjes maken
- Verwarm de oven voor op 180ºC.
- Scheid de eiwitten van het eigeel. Ik gebruikte biologische eieren en daar ging het erg makkelijk mee. Bovenkant van de schaal open, eigeel op je hand laten vallen, en dan al het eiwit in de mengkom laten druipen. Het eigeel bewaarde ik in een apart bakje.
- Pak de handmixer (gelukkig betekent de naam niet dat je het met de hand moet doen, pfieuw) en zet hem op de hoogste stand in het eiwit, dan gaat het lekker snel. Binnen een minuut is je eiwit stijf (bij mij dan). Het lukte ook toen ik de eerste keer wat eigeel in het eiwit had laten druipen en het lukte beide keren ondanks het feit dat ik de kom niet met citroensap vetvrij had gemaakt. Hoera voor weinig moeite! Met de keukenmachine werkt het misschien ook. Ik heb geen keukenmachine, dus ik heb geen idee.
- Prak de banaan heel goed (laat geen klontje over).
- Mix de banaan met de kokos en eiwit.
- Is het beslag nog wat waterig? Voeg extra kokos toe tot het min of meer een vaste massa is.
- Maak bolletjes en leg deze op de bakplaat voor in de oven. Je kunt ook een spuitzak gebruiken, dan worden ze extra mooi. Ik had geen spuitzak, maar wel borrelglaasjes. Daarmee maakte ik ze mooi rond.
- Zet de bolletjes in de oven tot ze een knapperig, goudgeel laagje hebben. Hoe gouder, hoe knapperiger. Afhankelijk van de grootte van de kokosrotsjes duurt dit 10 tot 20 minuten.
Je eigen boules
Als je de rotsjes meerdere keren hebt gemaakt, zul je merken dat je er je eigen draai aan kunt geven. De één wil meer banaan, de ander juist minder. Je kunt zelfs een beetje eidooier toevoegen aan de mix (bij stap 5) en/of de geklutste eidooiers gebruiken om de bolletjes een glanzend laagje te geven. Hiervoor smeer je de bolletjes in met eigeel voordat ze de oven in gaan. Kijk vooral eens wat voor jou werkt!
Terwijl je wacht
- Kluts het eigeel – eventueel met blokjes tomaat – tot een zoet/hartige omelet-mix.
- Voeg naar smaak kruiden toe (zoals peper en zout en Italiaanse kruiden).
- Smul terwijl je op het toetje wacht: de kokosrotsjes.
- Plaats een comment onder dit artikel met hoe lekker je omelet is. Eet intussen de halve banaan. Plaats nog een comment dat je kokosrotsjes er zo fantastisch uitzien.
En bedenk gelijk varianten, zoals met kokosbloesemsuiker.
En, hoe smaken ze? Ga je ze vaker maken?
Geef een reactie