Stoppen met snoepen of stoppen met snacken kan een uitdaging zijn. De eerste vraag: moet je wel stoppen of is minderen ook voldoende? En hoe pak je dat het beste aan?
Stoppen met snacken of snoepen?
Is het nodig om te stoppen met snacken of snoepen? Dat ligt eraan wat je zelf wilt. Alcoholisten drinken na het befaamde 12-stappen-plan geen druppel meer omdat ze anders de mist in (denken te) gaan. Kerry Katona drinkt als ex-alcoholist nog wel en zo zijn er meer. Als je het idee hebt dat je verslaafd bent aan snoepen of snacken, dan hoeft dat niet te betekenen dat je nooit meer iets lekkers mag eten.
Ik ben in elk geval zelf voor ‘met mate’ snacken en snoepen. De tips uit dit artikel helpen je dus niet compleet te stoppen met snacken als je dat zelf niet wilt, maar zorgen dat stoppen met snoepen makkelijker wordt in alle situaties dat je het wel doet maar er later spijt van hebt.
Waarom snacken we?
Om een plan te bedenken waardoor je kunt stoppen met snacken – of het kunt verminderen – is het slim om er eerst achter te komen waarom je snoept. Er zijn zeven hoofdredenen waarom mensen snoepen of wat lekkers nemen.
- Als beloning (‘ik heb wel wat lekkers verdiend!’).
- Als troost (bij verdriet of frustratie).
- Bij honger of dorst.
- In een bepaalde situatie waar snacken of snoepen ‘hoort’ (bioscoop, feestje, op bezoek).
- In de lijn van reden 4: uit beleefdheid of onder sociale druk (‘maar ik heb de taart speciaal voor jou gebakken/deze snoepjes haalde ik voor jou in huis!’).
- Ter viering van zo’n beetje alles (een fijne dag, een leuke week, een nieuw contract, enzovoort enzovoort).
- Uit verveling/om iets te doen te hebben.
Als… dan…
Er is een speciale methode die moet helpen om minder te snacken of snoepen. Met de als-dan-methode maak je slimme plannen voor elk snackmoment.
Een voorbeeld:
Elke avond voor de tv snoep ik veel.
>
Als ik voor de tv zit, dan snoep ik.
>
Als ik de volgende keer voor de tv ga zitten, zet ik gezonde hapjes klaar, zoals druiven, komkommer en tomaat, of een broodje of een bakje yoghurt.
In de praktijk: stoppen met snoepen of snacken
Voor elk snackmoment van de dag verzin je een oplossing met de als-dan-methode. Maar: dit doe je natuurlijk niet allemaal tegelijk. Begin bij één snackmoment. Pas als dat een gewoonte is, kun je het volgende snackmoment aanpakken.
Een aantal alternatieven/opties op een rij:
- Voor snoepers onderweg: ‘als ik onderweg trek krijg, eet ik de appel die ik in mijn tas heb’ of ‘als ik onderweg trek heb, koop ik gezonde snacks, zoals fruit en noten of een gezonde smoothie’.
- Voor tv-snackers: zie voorbeeld bij als-dan-methode.
- Voor ‘eet-beloners’: beloon jezelf eens met een mooie wandeling of een creatief cadeau, zoals een set stiften en papier.
- Voor ‘feest-eters’: ‘als ik dat feestje heb, neem ik geen taart, maar wel drie bitterballen’ of ‘als ik dat feestje heb, ben ik de Bob – zo drink ik niet meer dan twee glazen wijn’.
- Voor ‘sociale eters’: ‘als ik taart krijg aangeboden, dan zorg ik dat ik drie goede redenen paraat heb om hem niet te nemen – en daar blijf ik bij’ of ‘als de schaal met hapjes rondgaat, neem ik steeds drie keer niets, en de vierde keer kies ik een hapje’.
Wat vind jij van deze methode? Op welke snoep- of snackgewoonte zou jij hem toe willen passen?
Geef een reactie