Is pindakaas gezond? Als je deze vraag stelt, krijg je van de één een ja en van de ander een nee. Ik heb een tweejarige pindakaasverslaafde in huis en vond het tijd om het uit te zoeken.
Wat is pindakaas eigenlijk?
Het is geen kaas, maar een spread van gepureerde pinda’s. Pindakaas wordt veel gebruikt als broodbeleg, maar je kunt het ook verwerken in satésaus, of gebruiken als fruitdip (lekker met banaan). Door het gebruik van bepaalde vetten zie je bij sommige merken pindakaas een laagje olie naar boven ‘drijven’ als je de pot opent. Dit verdwijnt (lost op in de rest van de pindakaas) als je je mes er een paar keer doorheen trekt.
Soorten pindakaas
De bekendste pindakaas is van Calvé, maar je hebt er natuurlijk nog meer. Zo zijn er pindakaaspotten van huismerken en er wordt in de supermarkt ook biologische pindakaas gekocht.
Ingrediënten Calvé pindakaas: 85% pinda, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm), zout.
Ingrediënten huismerk Basic pindakaas AH: 55% pinda (pinda), zonnebloemolie, dextrose, gehard palmvet, zout.
Ingrediënten biologische pindakaas AH: 77% pinda, palmvet, rietsuiker, zeezout.
Ingrediënten AH 100% pindakaas naturel: 100% pinda.
Ingrediënten Smaakt pindakaas fijn: pinda’s, zeezout.
Ingrediënten Sesamstraat pindakaas: 55% pinda, zonnebloemolie, dextrose, gehard palmvet, zout.
Ingrediënten Calvé pindakaas stukjes noot: pinda 81%, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm), dextrose, zout.
Ingrediënten Calvé pindakaas light: pinda 77%, glucosestroop, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm), zout.
Als ik kijk naar de pindakaas met de minste toevoegingen, dan wint die van de Albert Heijn. Ik heb deze nog niet eerder gegeten, maar wil dit wel proberen. Ik vraag me namelijk af hoe smeerbaar het wordt als je geen vetten toevoegt. Normaal gesproken koop ik de originele pindakaas van Calvé. De light- en de variant met nootjes hebben toegevoegde suikers, wat ik zelf niet nodig vind.
Wat me persoonlijk tegenvalt, is dat de Sesamstraat-pindakaas suiker bevat (onnodig voor kinderen) en dat er ook aan de biologische AH-pindakaas suiker is toegevoegd.
Met 100% AH of met Calvé heb je wat mij betreft een goede pindakaas te pakken. De derde optie? Zelf pindakaas maken. Ken je nog een goede pindakaas zonder al te veel toevoegingen? Reageer hieronder en ik kan hem toevoegen aan het rijtje.
Wat heb je aan pindakaas? Is pindakaas gezond?
Pindakaas is goed voor je vanwege de hoeveelheid onverzadigde vetten, de vezels en de eiwitten. Ook bevat pindakaas vitamines en mineralen. Zo zitten de vitamines B3 en E erin. Omdat vitamine E in vet oplosbaar is, komt het goed uit dat pindakaas de nodige vetten bevat. Wat betreft mineralen bevat pindakaas zink, magnesium en fosfor. Je lichaam heeft dit nodig voor je spieren, botten, je metabolisme, en om je cellen te beschermen tegen oxidatieve stress.
Voordat je de pot leegsmult: pindakaas is ook een bron van natrium (zout) en bevat relatief veel calorieën. Kun je elke dag een broodje pindakaas nemen? Ja. Moet je elke dag een pot pindakaas opeten? Nee. Zoals met alles: eet het ter afwisseling en in normale porties.
Hoeveel doe je op je brood?
Een normale portie pindakaas is (volgens de verpakking) 15 gram. Ik ben geen liefhebber van dik beleg omdat ik graag het brood nog wil proeven. Met een laagje van 4 gram per broodje maak je mij blij (en dan graag nog een scheutje chocoladevlokken of hagelslag erop). Mijn man (wel een diksmeerder) komt eerder aan 10 gram. Conclusie: bepaal zelf wat je lekker vindt. Iedereen smeert zijn of haar brood op een andere manier.
Conclusies over pindakaas
- Pindakaas is gezond (in normale porties, dus nu niet die hele pot leeglepelen).
- Eigenlijk zou het pindaboter moeten heten.
Eet jij (vaak) pindakaas? En welke is je favoriet?
Linda zegt
Een gezondere topping op je broodje pindakaas dan chocoladehagelsag of -vlokken is komkommer. Het zorgt er ook nog eens voor dat de pindakaas minder plakt in de mond en is heerlijk. Probeer maar eens. Ik snij altijd lekker dunne plakjes met de kaasschaaf.
Maresa zegt
Leuke en lekkere tip, dankjewel voor het delen!
Kitana zegt
Ik eet elke dag een broodje pindakaas, die van de AH 100%. Eerst even met een schone lepel doorroeren, en dan 1 eetlepel op de boterham. Deze variant is erg lekker en puur. Wel even wennen, het is droger dan die van Calvé, maar ik ben inmiddels gewend en wil niet anders meer. Het is echt alleen pinda en niks anders. Bij de Jumbo heb je ook een Bio pindakaas met alleen pinda en zout. Deze heb ik 1x geprobeerd, maar voor mij toch wat te zout, ik heb liever zonder. Sinds kort gebruik ik ook biologische fruitspread van AH of Jumbo als “betere jam.” Er zit nog steeds veel suiker in, maar wel minder dan reguliere jam. Alle beetjes helpen 🙂 Leuke blog, Maresa!
Maresa zegt
Dankjewel voor je bijdrage en je compliment, Kitina! Ik ben inderdaad ook van van de 100%-pindakaas van de Albert Heijn. Mijn dochter wil nu altijd graag ‘de melty pindakaas’. 😉 Het is even wennen dat je het potje niet schuin moet houden omdat de pindakaas er dan uit loopt…
Janneke zegt
Ik koop mijn boodschappen bij EkoPlaza, Groene Passage en Marqt. Allemaal supermarkten met biologische producten. Biologische producten bij de landelijke grootgrutters zijn dan wel biologisch, maar hebben vaak een extra toegevoegde voedingsstoffen zoals suiker..
Zelf ben ik een diksmeerder qua broodbeleg. Wanneer ik lekker heb gesport dan smaakt niets zo lekker als een goed belegde boterham met pindakaas. Mijn spieren en ik knappen op van deze boterham
jhonny zegt
hoe bereid je smoothie met pinda kaas ?
welke ingredienten moet ik gebruiken voor voldoende eiwitten of een lekkere smoothie
thank you
Maresa zegt
Dank je voor je vraag! Ik heb zelf nog geen pindakaassmoothie gemaakt, maar in combinatie met banaan, kaneel en zuivel naar keuze (yoghurt, melk, of amandelmelk) lijkt het me heerlijk! Ik zou dan niet te veel pindakaas gebruiken (1 banaan, 1 eetlepel pindakaas en zuivel naar smaak).
Anique zegt
Ik eet vaak de 100% pindakaas met stukjes noot van de alberhein (sinds ik die eet, lust ik geen andere pindakaas meer). Ik doe het wel op brood en beschuit. Maar ik bewaar deze pindakaas in de koelkast, dan wordt het harder (Hoe langer het in de koelkast staat hoe harder hij wordt) . Wel altijd even door roeren voor gebruik. Ik wil zelf graag nog noten”kaas” maken van verschillende andere noten. Omdat veel andere noten meer eiwitten bevatten dan pinda’s lijkt mij dit een leuk project om uit te proberen. Leuk blog en leuk om te lezen!
Maresa zegt
Hoi Anique, dank je voor je reactie! In veel bio-winkels heb je diverse soorten notenpasta te koop. Je zou hier eens kunnen kijken voor inspiratie. 🙂
Heiko Hartsuijker zegt
echt een leuk blog en hip geschreven! Ook een leuke afsluiting, ik vroeg mij dit ook altijd af 🙂
Maresa zegt
Dankjewel nog hiervoor! 🙂
Danielle zegt
De 100% pindakaas van AH is erg lekker, maar wel super vloeibaar. Ik eet het niet op brood maar gebruik het voor smoothies en dat soort dingen. Misschien te vloeibaar voor op de boterham, maar het is het proberen waard. Dat er geen zout aan toegevoegd is wen je snel aan, anders kan je er altijd zelf een beetje aan toevoegen. Ik vind het zelf niet nodig.
Pas wel op met het openen van de pot, het wordt al gauw een smeerboel! En even roeren voor gebruik 😉