Als je vaak te veel eet, kun je (behalve dat je misschien te zwaar wordt) ook andere klachten krijgen. Maar hoe weet je dat je te veel hebt gegeten? Idealiter voel je aan wanneer je genoeg hebt gehad. Je stopt dan als je bijna vol zit, en na afloop voel je je verzadigd (maar niet opgeblazen). Het gebeurt echter vaker dat je het pas merkt als het al te laat is. Gelukkig zijn daar slimme trucs voor!
Het antwoord op de vraag ‘hoe weet je dat je te veel hebt gegeten’ verdeel ik in 6 punten. Herken je één of meerdere ervan? Dan weet je dat je de volgende keer eerder moet stoppen om wel vol, maar niet overvol te zitten.
1. Het knoopje gaat losser
Na een goede maaltijd zit mijn broek wat strakker. Je buik hoeft ’s avonds ook echt niet plat te zijn! Het verschil met vol en overvol (ervan uitgaande dat je je broeken in de juiste maat koopt) is dat bij overvol de broek niethet knoopje open moet. Kortom: je voelt je opgeblazen.
2. brandend maagzuur
Een ander teken van te veel eten is dat je last krijgt van brandend maagzuur. Nu is het zo dat dit meerdere oorzaken kan hebben, dus trek er niet te snel conclusies uit. Als je echter steeds last hebt van oprispingen, kijk dan eens of een paar happen eerder stoppen met eten helpt.
3. winderigheid
Veel en vaak windjes laten kan het effect zijn van overeten. Ik kreeg het vroeger vooral van junk food. Sinds mijn eten beter in balans is (lees: ik eet nog steeds veel junk food, vooral pizza, maar ik beweeg meer en eet ook veel gezonde dingen, en ik eet niet én een pizza én kip én een groot toetje), heb ik hier een stuk minder last van.
4. algemene opgeblazenheid
Dit kan soms lang blijven hangen: een opgeblazen gevoel. Het hoeft niet per se voor een los knoopje te zorgen (zie 1) maar het kan wel heel vervelend zijn.
5. een schuldgevoel
Als je je al schuldig voelt na het eten van een pepernoot, is dat niet het schuldgevoel wat ik bedoel. Ik doel namelijk op ‘ik had geen honger meer, moest die extra portie nou?’
6. vermoeidheid/inzakmoment
Ben je steeds moe na het eten? Dat kan te maken hebben met overeten. Je lichaam is hard aan het werk om het overschot een plek te geven (meestal rond je buik). Als je je steeds futloos en slap en moe voelt na het eten… dan eet je waarschijnlijk te veel (of de verkeerde dingen).
Overvol, wat nu?
Als je echt vol zit, voelt dat onprettig. Wat mij persoonlijk helpt, is een rondje om. Soms ga ik een stukje fietsen, soms maak ik een wandeling. Na een half uurtje zakt het gevoel.
Maar hoe voorkom je het?
Natuurlijk merk je echt wel wanneer je overvol zit. Zoals gezegd is het dan te laat om in te grijpen. Met wandelen of fietsen ga je eigenlijk het symptoom van overvol zitten tegen. Beter is om de tips uit onderstaande lijst toe te passen. Dat hoeft niet allemaal tegelijk. Probeer per keer één tip uit. Je ontdekt dan wat voor jou werkt. Het idee achter de tips is dat je beter aan leert voelen wanneer je vol zit. Zo voorkom je dat je daarna nog verder eet.
- eet met meer aandacht – geniet van wat je eet, bekijk het, proef het, heb er aandacht voor.
- maak niet alles op – verpakkingen (en zelfs porties) zijn geen richtlijn voor de hoeveelheid die jij persoonlijk binnen moet krijgen. Leer dat je niet alles in één keer op hoeft te maken en ontdek voor jezelf wat porties zijn die je een verzadigd gevoel geven.
- bedenk waarom je eet – ben je boos, verdrietig, heb je heel veel honger of voel je je eenzaam? In zulke gevallen eet je vaak niet om het eten. Kom eerst tot rust, zodat je daarna van je eten kunt genieten (zie ook: eet met meer aandacht).
- word geen gezelligheidseter – die paar patatjes op je bord… ze liggen er maar. Zonde, toch? En ach, dat toetje van het huis kan er ook wel bij. We trappen er allemaal wel eens in. Soms eet je omdat het er toch ligt en je in gesprek bent, soms omdat je denkt dat nee zeggen de sfeer bederft. Leer voor eten te kiezen bij honger, niet voor de aardigheid, en leer dat je soms iets kunt laten liggen (voor restaurants is er een doggybag, zodat je stukje vlees niet verloren gaat).
- drink bij het eten – deze tip staat ter discussie. De één zegt dat je je eten er zo weer mee weg spoelt, de ander vindt het juist slim. Feit is dat je soms honger verwart met dorst. Als je echt tegen drinken bij het eten bent, zorg dan in elk geval ervoor dat je vooraf genoeg hebt gedronken.
- neem de tijd – twijfel je over nog een keer opscheppen? Wacht dan een half uur. Drink wat, of doe iets anders. Wil je het daarna nog steeds een tweede bord, dan neem je het. In de meeste gevallen zul je merken dat je behoefte is gezakt of weg is.
- leer van je fouten – ik kan tot in de oneindigheid pasta eten. Echt, het is net of de bodem van mijn maag verdwijnt. Dat derde bord kan er ook nog wel bij. En dat vierde. Achteraf heb ik buikpijn en ben ik opgeblazen. Omdat ik dit van pasta weet, let ik daarbij extra goed op. Zodra ik voel dat ik vol begin te raken, stop ik. Ik bewaar de kliekjes voor een ander moment. Heb jij valkuileten (waar je van kunt blijven eten tot je soms letterlijk misselijk wordt)? Let dan extra op.
Op welke momenten eet jij te veel? En wat doe je ertegen?
Geef een reactie