Iedereen eet het, want het is zo gezond en fantastisch voor je. Is dat eigenlijk wel zo?
Wat is havermout en waar komt het vandaan?
Als je het haver noemt klinkt het als paardenvoer, maar eigenlijk is dat wel wat de basis vormt. Haverkorrels worden gewassen, gepeld en verhit en vervolgens in de winkel verkocht. Je kunt drie varianten kopen:
- snelkokende: gebroken haverkorrels
- langkokende: hele haverkorrels
- instant: gebroken haverkorrels, voorgekookt (bevat vaak suiker en/of andere toevoegingen)
Als je in de winkel havermout koopt, zijn dit vaak havermoutvlokken. De meeste verpakkingen tonen als enige ingrediënt havervlokken/haver/havermout/havermoutvlokken (hier kun je bij aankoop op letten). In Amerikaanse supermarkten heb je de keuze tussen steel cut oats (gebroken/gesneden havermoutkorrels) en rolled oats (door een soort stoomwals geplette havermout).
Wat zijn de gezonde eigenschappen van havermout?
Het is veelal glutenvrij* en bevat oplosbare vezels die veel vocht opnemen in je darmen. Verder verlagen diezelfde vezels het LDL-cholesterholgehalte doordat ze cholesterol, galzouten en vetzuren binden. De vezels zwellen onder meer door de vochtopname op, zodat je maag lang een vol gevoel houdt. Je hoeft dus niet binnen een paar uur opnieuw te eten.
Intussen neemt je lichaam zijn tijd met het opnemen van de koolhydraten in de havermout zitten, dus heb je geen snelle ‘suiker’piek. Het verlaagt zelfs de bloedsuikerspiegel. Alsof dat nog niet genoeg is heeft het een positief effect op een hoge bloeddruk of hypertensie. Ook zijn er goede voedingsstoffen in haver te vinden, zoals vitamine B1, B6 en B11, fosfor, ijzer en magnesium.
* Helemaal glutenvrij?
Havermout is helaas niet altijd compleet glutenvrij. Het kan bij de teelt, de oogst, het transport en de opslag in aanraking komen met granen die wel gluten bevatten, zoals tarwe. Er zijn wel glutenvrije havermoutsoorten. Deze kun je bijvoorbeeld in de biologische winkel/supermarkt vinden.

Hoe eet je het?
Je kunt havermout door je smoothie gooien, door je cakejes of kokocakejes, door je vruchtencake… je kunt er zelfs brood van maken. Kies je voor simpel? Dan doe je er (warme) melk naar keuze bij en eventueel wat fruit en/of noten en/of zaden en/of kaneel. Laat je het een nachtje staan, dan krijg je de zogenaamde overnight oats (weken schijnt sowieso goed te zijn). Het grootste gedeelte van de melk (en fruitsappen en kruiden) zal worden opgenomen door de havermout. Wat dat voor effect heeft… nou ja, probeer het eens!
Heel makkelijk en lekker zijn havermoutkoekjes. Deze kun je met en zonder ei maken.
Je vindt hier een overzicht van alle recepten en artikelen met/over havermout.
Geef een antwoord