Festivalgangers hebben het tegenwoordig een stuk minder zwaar dan vroeger. Het is namelijk Hip & Happening om heel veel gezond eten aan te bieden. Ik bezocht twee festivals en keek naar het aanbod. Aan de hand daarvan geef ik je tips voor gezond genieten op een festival!
Het eerste wat me opviel toen ik naar Best Kept Secret (Hilvarenbeek) en het Springkussenfestival (Amsterdam) ging, was het aanbod gezonde eetkraampjes. Van proteïnepannenkoeken tot biologische patat: je kon alle kanten op. Waar festivals ooit naam maakten met veel en ongezond eten, lijkt dat nu mee te vallen. Toch zijn er punten waar je op kunt letten als je echt gaat voor gezond genieten op een festival.
Tip 1: keuzes maken
De makkelijkste manier om jezelf niet te overeten: kies. Dat betekent dat je avondeten uit één gerecht bestaat, en niet uit patat van stand 1, een hamburger van stand 2, een smoothie van stand 3 en als toetje een crêpe van stand 4. Hoe groter het aanbod, hoe groter je de neiging hebt om van alles iets te willen. Hierdoor eet je ook makkelijk meer dan je eigenlijk nodig hebt. Bij een meerdaags festival kun je ervoor kiezen om, als je toch afwisseling wilt, elke avond iets anders te eten (en ook de lunch af te wisselen).
Tip 2: actie!
Blijf lekker actief! Dit gaat meestal vanzelf. Je moet van de camping naar het terrein, van optreden A naar optreden F, van kraampje 1 naar kraampje 8… en vergeet vooral de wc’s niet. Zorg voor een staplek bij elk optreden (sowieso leuker dan zitten!) en dans naar hartenlust. Echte actie-die-hards bezoeken een actief festival, zoals het Springkussenfestival (waarschuwing: ik had drie dagen spierpijn).
Tip 3: slim drinken
Alcohol is de grootste ‘boosdoener’ op festivals. Het is een inkopper, maar toch belangrijk. Meer alcohol zorgt ervoor dat je niet meer weet of je echt honger of gewoon veel dorst hebt. Maak daarom vooraf met jezelf de afspraak hoeveel je drinkt en hoe je drinkt. Na elk biertje wat water of fris is zo’n afspraak, of maximaal vijf bier/wijn op een dag. Dat klinkt vooraf suf, en achteraf ben je er heel dankbaar voor. Extra drankjes zorgen er namelijk niet voor dat het festival beter of leuker wordt. Minder drinken zorgt ervoor dat je beter slaapt, beter nadenkt en uiteindelijk meer van het festival mee krijgt.
Tip 4: slim ontbijten
Op een campingterrein mag je je eigen eten en drinken meenemen (alcohol in beperkte mate). Maak daar gebruik van en pak voor jezelf een gezond ontbijt in. Dit is om meerdere redenen slim. Ten eerste hoef je niet in de ellenlange rij voor de enige bakker op het campingterrein (vaak van toepassing) op het moment dat iedereen wakker is en dat ook wil. Dat scheelt zowel tijd als geld. Ten tweede heb je gelijk bij het opstaan iets om te eten, waarvoor je nog niet eens je tent uit hoeft. Ten derde duurt het niet zó lang voor je ontbijt dat je in je (inmiddels) uitgehongerde toestand alles bestelt wat los en vast zit (ook met het idee dat je niet nog eens zo lang wilt wachten als je toch iets vergeet).
Tip 5: slim snacken en de tijd nemen
Neem fruit mee of bestel het op het terrein. Zorg dat je kleine, gezonde snacks mee hebt voor als er net een optreden begint en je anders snel je avondeten naar binnen zou werken. Even snel iets naar binnen werken zorgt ervoor dat je niet eens proeft wat je eet (of drinkt). Je hebt dan vaak ook weer snel honger. Doe dit dus niet met je lunch of avondeten, maar snack slim en neem de tijd voor je maaltijden.
Wat is jouw tip voor gezond genieten op een festival? Of laat je je goede gewoontes liever een weekendje voor wat ze zijn?
Geef een reactie