Misschien ken (of ‘like‘) je de site van Food Babe: foodbabe.com. Hier vind je honderden – zo niet duizenden – waarschuwingen voor ‘slecht’ eten. Klopt het wat de Food Babe zegt?
Food Babe: woman on a mission
De Food Babe heeft een filosofie: ze eet zo veel mogelijk natuurlijk, organisch voedsel en niets wat genetisch gemodificeerd is. Ze vindt verder dat mensen het recht hebben te weten wat er in hun eten en drinken zit. Tot zover kan ik haar dan ook prima volgen. Maar dan komt het: een paniekartikel. Met de nodige Hoofdletters Voor Elk Woord. Wat dacht je bijvoorbeeld van If You’ve Ever Eaten Pizza Before, This Will Blow Your Mind (Maybe Literally). PANIEK! Want wie heeft er nu nog nooit van zijn leven pizza gegeten? En hoezo zou je hoofd gelijk ontploffen? Help! Je moet het weten! Klikken!
Je kunt het artikel opzoeken op de site van Food Babe, maar blij word je er niet van. Eerder bang. Die angst is nterecht, blijkt, en zo gaat het met alle paniekartikelen op haar website: de Food Babe speelt in op (irreële) angst.
Alles is gif
Food Babe maakt er een gewoonte van om het woord ’toxic’ (giftig) in de mond te nemen (of in elk geval te typen). Op scibabe.com gaat een gevierd wetenschapper zelfs zo ver dat ze de artikelen van Food Babe vergelijkt met die van een pro-anorexia-website. Eerlijk gezegd lijkt dat er in bepaalde stukken echt op en dat vind ik nog veel en veel schadelijker dan genetische modificatie, bloem en – o nee, de duivel volgens Food Babe! – suiker.
Is de Food Babe extreem? Ja dus. Ongezond? Ja! In principe is inderdaad alles volgens haar gif, maar door even logisch na te denken weet je dat zelf ook wel. Water is levensgevaarlijk als je er een liter van drinkt. In vijf minuten. Food Babe maakt je bang voor dingen die met mate niet slecht voor je zijn, en soms zelfs voor ingrediënten waar je vrijwel nooit te veel van kunt eten.
O ja, de Food Babe schreef ook over vaccinaties, die levensgevaarlijk zouden zijn. Je krijgt volgens haar kanker en Alzheimer van de griepprik. Haar artikel over vaccinaties wordt op deze Engelstalige site deskundig en compleet onderuit gehaald. En terecht.
De boeken van Food Babe
Als je denkt: goh, ik zou toch wel een boek van haar willen kopen, doe dat dan alleen als je de recepten interessant vindt. Ze verwijst in veel paniekartikelen naar hoe je gezond kunt worden met haar recepten, maar je kunt gezond worden met wat voor recept dan ook (als het maar past in een gezonde levensstijl). Haar recepten redden geen levens, voorkomen geen kanker, en (zie ook dit Engelstalige artikel) houden je niet ‘voor altijd gezond’.
Food babe: onzin of niet?
Misschien kon je het tussen de regels door al lezen, maar de Food Babe schrijft geen op wetenschap gebaseerde artikelen. Sterker nog, je kunt haar site met gerust hart en naar waarheid een panieksite noemen. Angst is een slechte raadgever. Het is echter wel één die aanzet tot actie, en dat is nu juist waar Food Babe op inspeelt.
Is de site alleen maar slecht? Nee, als je goed geïnformeerd op de site kijkt en om alle paniekreacties heen leest, kun je er je voordeel mee doen en eten kiezen dat minder toevoegingen bevat. Haar artikelen over ‘slechte gezondheidsclaims’ zijn verder prima, zoals deze over waarom de claims ‘zonder toevoegingen’ en ‘geheel natuurlijk’ niet altijd waar zijn. (Ik schreef in die trant onder meer dit artikel.) Tot slot kun je er lekkere recepten vandaan halen.
Merk je echter dat je door de artikelen bang wordt voor suiker, bloem of wat voor ingrediënt of fabrikant dan ook: klik hem dan weg. Je hebt die angst niet nodig. En: je hebt de Food Babe al helemaal niet nodig. Met gewoon gezonder genieten (eigenlijk met je gezonde verstand) kom je een stuk verder!
Verder lezen? Gawker.com publiceerde een stuk over de Food Babe (Engelstalig). Op de site van Scibabe (Science Babe) vind je veel artikelen die de ‘waarheid’ van Food Babe onderuit halen, zoals deze. Ook op Reddit zijn de negatieve reacties niet van de lucht. Nog meer lezen? Ook Engelstalig (sorry) is dit artikel over waarom ‘clean eating’ niet bestaat en simpelweg relatief is. Goed punt uit dit artikel: er is geen bewijs dat het ene (‘ongezonde’) vet sneller dik maakt dan het andere (‘gezonde’) vet, en dat het puur gaat om hoe veel of hoe weinig je ergens van binnenkrijgt.
Kende jij de Food Babe? Wat vind je van dit soort panieksites?
Geef een reactie