In den beginne
Anita werd geboren na 27 weken zwangerschap. Door zuurstoftekort bij de geboorte bleef ze achter in haar ontwikkeling en na een jaar bleek dat zij tetra parese had; een krachtsvermindering in alle vier haar ledematen. Op haar derde kreeg ze haar eerste rolstoel, in elkaar ‘geknutseld’ door haar vader omdat er niet veel hippe rolstoelen voor driejarigen bestonden. Ze hield heel veel van paarden, ging naar een reguliere school, en niemand behandelde haar anders. In alle opzichten was ze een blij en tevreden kind.
In de puberteit kwam ze opeens flink aan. Achteraf gezien denkt ze dat het te maken heeft met het weggooien van de gezonde lunch en het eten van fastfood – en dat in combinatie met niet sporten – maar als puber was ze daar helemaal niet mee bezig. Vooral omdat ze in een rolstoel zat, had haar ongezonde leefgedrag extra effect. Tenslotte kreeg ze niet de ‘normale’ hoeveelheid beweging die je zou maken als je bijvoorbeeld als puber op de fiets naar school zou gaan.
Afvallen in een rolstoel
In 2010, op 26-jarige leeftijd, woog Anita 105 kilo. Ze durfde niet te drinken omdat anderen haar moesten helpen om naar de wc te gaan en ze niet wist of ze het volgende wc-moment zou halen. Alles ging op gezette tijden; de Thuiszorg plande haar hele dag. Anita voelde zich opgesloten en ellendig.
Toen ze ook nog eens ademhalingsproblemen kreeg vanwege haar gewicht, besloot Anita dat het anders moest. Ze probeerde ontelbare diëten en praatte met heel veel voedingsdeskundigen. Ook ging ze bewegen. Niet met een trainer die gespecialiseerd is in sporten met een handicap, maar met een medisch trainer en een fysiotherapeut. Het had effect. In vier jaar tijd viel ze ruim veertig kilo af.
Over Anita
Anita wil met haar positieve kijk anderen inspireren en doet dit via haar praktijk Met Anita. Speciaal voor gezondergenieten schrijft ze binnenkort een gastcolumn over gezond genieten in een rolstoel. Ken of ben je iemand in een rolstoel? Mis de column dan zeker niet! Volg ons op Facebook, Twitter of Google+ en/of schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Met Anita is er voor jongeren met een lichamelijke handicap (en hun ouders). Ook begeleidt Anita steeds vaker mensen met onzichtbare beperkingen, zoals beperkende gedachten. Nu al nieuwsgierig? Bekijk hier haar website >>>
Geef een reactie