Jodium, gejodeerd zout, jodide, iodine, jood… hoe je de naam ook tegenkomt, het is iets waar we behoefte aan hebben in ons lijf.
Wat is jodium?
Van nature komt jodium voor in drinkwater, zeewater en aarde. Zeevis en groenten bevatten het omdat ze hier via het water of de grond mee in aanraking komen. Je kunt het ook tegenkomen in de brood- en vleesproducten en het zout van vandaag de dag, omdat deze verrijkt mogen zijn met jodium.
Wat doet het voor je?
Schimmel- en gistinfecties kunnen goed bestrijd worden met kaliumjodide. Kaliumjodide kan ervoor zorgen dat mensen bij een kernramp niet het radioactieve jodium absorberen dat in het rampgebied voorkomt. De schildklier raakt namelijk verzadigd met de kaliumjodide of KI en kan daardoor niet meer opnemen.
Goed, dat zullen we niet dagelijks (gelukkig niet) nodig hebben. Toch is jodium van levensbelang voor ons. Een tekort eraan zorgt voor een opzwelling van de schildklier, wat zowel lichamelijk als geestelijk slecht voor je is. Je reactievermorgen gaat achteruit, je houdt vocht vast, en je denkvermogen vermindert. Kinderen met een dergelijk tekort groeien niet meer of krijgen een groeiachterstand.
Je kunt ook méér jodium binnenkrijgen dan je nodig hebt. Bij mensen met een normale schildklier zal dit weinig uitmaken. In sommige gevallen zorgt het echter voor een vergrote schildklier, waardoor je slapeloos en/of rusteloos kunt worden, meer honger kunt krijgen, en gewicht kunt verliezen (niet op een ideale manier!). In totaal kunnen mensen zo’n 600 microgram jodium per dag verdragen.
Waar zit het in?
Zeewier heeft veruit de grootste hoeveelheid microgram jodium per 100 gram: ruim 3700. Ter vergelijking: in zalm zit zo’n 16 microgram per 100 gram vis. Kelp, arame, hiziki, kombu en wakame vind je hier niet echt op de menukaart, maar deze zeealgen bevatten veel jodium. Soms zie je deze namen op de ingrediëntenlijst van voedingssupplementen voorbijkomen.
In Nederland kun je qua producten kijken naar groenten en eieren. Ook platvis (schol en tong) en vette zeevis helpen bij je dagelijkse inname van jodium. Melk, kaas, rundvlees en melkproducten bevatten ook jodium, net als brood (toegevoegd, meestal via bakkerszout). Aardappelen (liefst in schil) zijn goed voor 60 microgram per 100 gram aardappel. Je kunt ook look en uien gebruiken in je gerechten en er is ook gejodeerd zout verkrijgbaar. Volkoren producten tot slotte bevatten ook jodium: dus brood, pasta en zilvervliesrijst.
Krijg jij genoeg jodium binnen, denk je?
Geef een reactie