Laatst kwam ik een paniekartikel tegen op healthbytes. Een site die gelijk al een dt-fout in de cookie-melding geeft vind ik al wat onbetrouwbaar, maar vooruit. Ik las het artikel en vroeg me af: hoe gevaarlijk is E621 nu echt?
Wat is E621?
E621 staat voor mononatriumglutamaat. Dit is het zout van glutaminezuur (E620). Het is een natuurlijk voorkomend aminozuur waar eiwitten uit bestaan.
Waar zit mononatriumglutamaat in?
Je kunt mononatriumglutamaat in verschillende vormen tegenkomen, onder meer onder de naam E621, MSG of dus mononatriumglutamaat. Ook heet het wel ve-tsin of vetsin. Het komt voor in sojasaus, rijpe tomaten, gedroogd vlees, paddestoelen, aardappelen, kaas, of als je eten bestelt bij de Chinees.
Wat zijn de bewezen effecten van E621?
Eigenlijk geen. Of tenminste: het versterkt de smaak van een product of voedingsmiddel. Dat is alles. Chef-kok Chang is er lovend over: hij vertelt in 2011 aan het NRC dat hij niet blij is met eerdere onderzoeken naar ve-tsin. Volgens hem is er grondig statistisch onderzoek verricht naar de vermeende negatieve effecten van E621, maar is er geen verband aangetrokken. Volgens hem is ve-tsin zout, zoet, zuur, bitter en umami (hartig). E621 zou verder de eetlust kunnen bevorderen.
Een onderzoek uitgevoerd op tachtig mannetjesratten toont aan dat er enige schade aan de lever kan ontstaan bij hoge doses E621, maar dat dit effect verminderde met zwarte thee.
Denken dat je ergens overgevoelig voor bent kan ook nog eens het effect versterken. Volgens studies vermeld in Food Hypersensitivity heeft zo’n 0,1% van de mensen echt last van toegevoegde stoffen in eten. Een andere studie laat zien dat kinderen met ADHD waarschijnlijk meer last hebben van E-nummers, maar vooral van E102 en E210. In diezelfde lijst met veelvoorkomende intoleranties staan overigens Paracetamol, chocola, melk en citrusvruchten. Het is dus niet zo dat E621 daar de grote boosdoener is.
Wikipedia toont met bronnen aan dat geen enkele klacht wetenschappelijk gegrond is:
Wetenschappelijk onderzoek onder gecontroleerde omstandigheden heeft [het chineserestaurantsyndroom] weerlegd.[12][13] De Amerikaanse neurochirurg Russell Blaylock is veelvuldig in de media gekomen met meldingen dat MNG verslavend en gevaarlijk zou zijn voor de hersenen.[14][15][16] Voor deze beweringen is geen wetenschappelijk bewijs gevonden, en de wetenschappelijke consensus is dat er geen effect is.
In 2008 publiceerden onderzoekers dat ze een positieve correlatie gevonden hadden tussen de inname van MNG en de Body Mass Index. Dit niet-experimentele onderzoek (dat is een onderzoek waarbij de onderzoeker geen variabele manipuleert) onder ruim 750 Chinese mannen en vrouwen kon geen causaal verband aantonen, en is tevens nog niet gerepliceerd.[17] Een latere studie onder 1282 Chinese volwassenen vond geen correlatie.[18]
Natuurlijk: als je zelf merkt dat je ergens niet tegen kunt, moet je het niet nemen. Laat je echter niet misleiden door niet-wetenschappelijke bronnen.
Waarom dan alle paniek?
Overdaad schaadt. Als je teveel zout eet, is dat niet goed voor je. Als je teveel suiker eet ook niet. E621 is een geconcentreerde vorm van een natuurlijke smaakversterker. Eet je veel producten met E621 erin, dan betekent het dat je het in hoge concentraties binnenkrijgt. Dat heeft bij de één weinig effect, bij de ander levert het klachten op (die dan ook weer kunnen samenhangen met je levensstijl, overigens).
Grote hoeveelheden MNG in testen bij dieren blijken wel serieuze negatieve gezondheidseffecten te veroorzaken. Mannelijke en vrouwelijke ratten die injecties kregen met MNG, groeiden slechter en vertoonden overgewicht, zelfs bij voldoende lichaamsbeweging. Tevens nam de hoeveelheid nageslacht af. [19]
Zoals gezegd: grote hoeveelheden. Bij ratten. Maar als je E621 in zulke grote hoeveelheden eet als mens, denk ik persoonlijk dat je eerder last krijgt van de hoeveelheid aardappelen, paddenstoelen of waar je de E621 ook vandaan hebt.
Een tweede redenen zijn paniekartikelen. Hoe het werkt met paniekartikelen: die worden overgenomen door (andere) panieksites en voor je het weet zijn het er honderd en denkt iemand anders: ‘Goh, zoveel sites die hetzelfde zeggen… dat moet toch ergens wáár zijn?’ Dat is dus ook het geval met E621.
Moet je E621 vermijden?
Er zijn mensen die zich beter voelen als ze E621 vermijden. Ben jij daar één van? Doe het gerust. Je goed voelen en goed functioneren is tenslotte belangrijk. Doe het echter niet omdat iemand schrijft dat het gevaarlijk is.
Conclusies
- Hoop paniek om niets.
- Geniet gezond en vreet jezelf niet vol met heel veel producten die weinig voor je lijf doen.
- Geloof niet alles wat je leest.
Ken of ben jij iemand die last heeft van E621?
Geef een reactie