In de lente is het tijd voor frisse, lichte gerechten. Met deze drie lenterecepten van Annemiek (Floraa.nl) haal je het voorjaar in huis!
1. Tuinkerssalade met appels en walnoten
Tuinkers is vitaal en geeft in de lente frisse zin. Bovendien werkt het plantje ontgiftend en zit het boordevol voedingsstoffen. Ook leuk: je kunt het vanaf eind februari zelf zaaien en daarna deze tuinkerssalade maken. Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig:
Voor de dressing:
- 2 eetlepels citroensap
- 2 eetlepels groentebouillon
- 1 ½ eetlepel olijfolie
- ½ theelepel zout (het liefst Himalaya-zout of Keltisch zeezout)
- ¼ theelepel zwarte peper, versgemalen
- Paar madeliefjes (optioneel)
Voor de salade:
- 1 bos tuinkers, harde stelen verwijderd
- 1 grote wortel, in reepjes gesneden
- 2 appels, in schijfjes gesneden
- 2 eetlepels citroensap
- ½ kopje walnoten, gehakt
Bereiding:
- Maak de dressing; doe alle ingrediënten in een kom en meng deze.
- Bereid de salade voor door de schijfjes appels in een kom te doen en het citroensap er doorheen te roeren.
- Schik vervolgens de tuinkers langs de rand van een grote schaal en leg de reepjes wortel in een cirkel ernaast. Schep dan de appelschijfjes in het midden.
- Strooi de walnoten over de appels.
- Giet de dressing over de salade, versier eventueel met de eetbare bloemetjes van het madeliefje en serveer meteen.
Buiten de lenterecepten: waterkers
Als je toch waterkers gaat zaaien (of je haalt het in de supermarkt), eet het ook eens op brood. Dit kan bijvoorbeeld met Heksn’kaas. Ook is het lekker op kaas, pesto of hummus.
2. Asperges met zalm en ei
In de lente mogen asperges niet ontbreken. Deze gezonde groente bevat veel vitamines, mineralen en aminozuren. Vooral het aminozuur asparagine vind je in grote hoeveelheden in deze typische lentegroente. Dit is goed voor je geheugen en gaat veroudering tegen.
Asperges bevatten bovendien glutathion, één van de krachtigste lichaamseigen antioxidanten. (In dit artikel lees je waarom deze antioxidant zo belangrijk is en hoe deze meehelpt bij de ontgifting van je lichaam.) Profiteer van deze werking en maak deze asperges met zalm en ei.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 grote eieren
- 200 g asperges
- 160 g wild gevangen zalm
- 125 g cannellini bonen
- 1 kleine rode ui
- ½ biologische citroen
- 1 eetlepel dille
- 1 theelepel extra vierge olijfolie
Bereiding:
- Snijd de ui en de dille heel fijn, breek de harde uiteinden van de asperges en halveer ze. Rasp de schil van de citroen en pers hem daarna uit.
- Breng in een pan water de eieren aan de kook, zet een vergiet of stoommandje op de pan en stoom de asperges hierin ongeveer 8 minuten.
- Bak ondertussen de zalm in wat olijfolie, ongeveer 2 minuten per kant.
- Meng de ui, bonen, dille, zalm, olijfolie, citroensap en -rasp door elkaar en verdeel dit mengsel over twee borden.
- Dompel de eieren in koud water om ze te laten schrikken en schil ze. Snijd de eieren in vieren en leg ze ook op de borden.
- Voeg de asperges toe en geniet van een heerlijke lentesalade.
3. Snelle salade met radijs
Radijsjes zitten vol ijzer en geven je hiermee nieuwe energie in de lente. Bovendien beschermen ze je maag, lever en blaas met gezonde stoffen. Maak deze snelle radijssalade voor bij je lunch, of ook bij de avondmaaltijd:
Ingrediënten:
- 1 bos radijsjes
- 1/2 bosje peterselie
- 1 eetlepel versgeperst citroensap
- snufje zout (bijvoorbeeld Himalaya-zout of Keltisch zeezout) en snufje peper
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- Bloemetjes van het maarts viooltje (optioneel)
Bereiding:
- Was de radijsjes en verwijder de stelen en eventuele lange wortels. Snijd de radijs in kleine stukjes.
- Was de peterselie en schud voorzichtig het water eraf of dep het droog. Hak de peterselie fijn.
- Doe de in blokjes gesneden radijs en de gehakte peterselie in een kleine slakom.
- Voeg het citroensap, zout en peper toe. Vermeng deze dressing met de salade door de kom voorzichtig om te gooien.
- Voeg de olijfolie toe en meng deze door de salade.
- Proef de salade en voeg eventueel wat meer zout of citroensap toe. Versier eventueel met een paar bloemetjes van het maarts viooltje.
Eet smakelijk!
Geef een reactie