Zo eens in de zoveel tijd waag ik me aan Franse frietjes. Met ketchup, natuurlijk. Misschien houd jij er ook wel van – mag best! Ik eet ze zelf ook nog nu ik weet welke 14 ingrediënten erin zitten. Wat? Veertien? Ja, dat zijn er best wat. Omdat niet iedereen het weet, deel ik graag welke ingrediënten het zijn.
1-3: oliën
Er worden drie soorten olie toegevoegd, onder meer tijdens het begin van het proces. De eerste olie is koolzaadolie, de tweede maïsolie, en de derde sojaolie. De sojaolie komt vervolgens ook nog terug in een andere vorm: gehydrogenereerd. Kort gezegd is daarmee de olie verhard. Er wordt waterstofgas toegevoegd en hiermee wordt de onverzadigde olie omgezet in een verzadigde versie. Niet heel gezond, trouwens.
4, 5 en 6: gehydrolyseerde ingrediënten
Tarwe, melk en soja worden alle drie onderworpen aan hydrolyse en gebruikt voor de Franse frietjes van McDonalds. Bij hydrolyse ontstaan twee nieuwe moleculen onder opname van één molecuul water. Je voegt dus water toe, waardoor de moleculen uit het oorspronkelijke product of ingrediënt zich splitsen, en daarna haal je het watermolecuul weer weg. Wat overblijft zijn de gesplitste moleculen.
Concreet: bij vet krijg je door hydrolyse vetzuren en glycerol. Bij di- en polysachariden krijg je suikers (ook wel monosachariden).
7: citroenzuur
Een veelvoorkomend ingrediënt in heel veel producten. Lees hier meer over citroenzuur.
8: dextrose
Want wat is een frietje zonder suiker? Ook dextrose staat in de grote suikerlijst. Dextrose wordt ook wel druivensuiker, glucose, of bloedsuiker genoemd. Je lichaam maakt het zelf aan. Toch staat het op healthline als medicijn met bijwerkingen (ja echt). Niet in paniek raken, het is gewoon bekend dat overdaad schaadt. Ook met suiker.
9: onuitspreekbaar
Wat dacht je van dimethylpolysiloxane? Hiermee speelt Mythbusters wel een beetje vals, want het ingrediënt staat twee keer op de lijst. Dimethylpolysiloxane is een uitgebreid onderzochte toevoeging aan eten. De complete (Engelstalige) verhandeling vind je hier. Je kunt er ook lezen hoe ratten, konijnen, honden, apen en mensen reageerden op dimethylpolysiloxane.
10: tijd voor E-nummers!
E-319 heet ook wel tert-butylhydochinon. Een leuke naam, maar ik zou er je kind niet naar vernoemen. Of je huisdier. Tenzij je graag interessant doet, natuurlijk. Afgekort (want wie spreekt er nu elke keer tert-butylhydochinon uit?) is het TBHQ. TBHQ is een aromatische verbinding en een antioxidant en helpt producten langer houdbaar te maken. Het gaat bederf en verkleuring tegen. Zo blijven je frietjes mooi geel. Ratten kregen trouwens geen kanker van E-319 (toch fijn om te weten).
11: natuurlijke rundvleesaroma’s
Want wat is een frietje zonder rundvleessmaak? Huh? Je proeft het er niet meteen aan terug, maar het zit dus wel op je frietje.
12: sodium acid pyrophosphate
Tja, laat ik positief beginnen: het is glutenvrij. Mocht je daar blij van worden. Verder vind je het in bakpoeder. Samen met waterstofcarbonaat kan het koolstofdioxide worden (je kent het waarschijnlijk als diwaterstofcarbonaat – dat zijn de bubbels in je frisdrank). Bubble on!
13: aardappel
Jawel, jippie! En gelukkig is dit het basisingrediënt. Altijd fijn om te weten.
14: zout
Je kunt Franse frietjes van McDonalds ook zonder zout bestellen, maar in principe zit dit ingrediënt er standaard bij (of op).
Nooit meer Franse frietjes van McDonald’s?
Nergens voor nodig! Onderstaande (Engelstalige) uitzending legt het ook uit:
Franse frietjes McDonalds: wat moet je met de informatie?
De meeste mensen vinden dat patat ongezond is, maar als je nadenkt is dat gek. Hoe ongezond zijn aardappelen tenslotte? Dat valt toch best mee?
Zelfgemaakte patat is vaak een stuk gezonder, dat blijft zo. Wat goed is om te weten dat in je gekochte patat meer zit dan alleen aardappel, en dat het inderdaad niet iets is om elke dag te eten. Ik eet er geen frietje minder om, maar ben blij dat ik bewust kan kiezen voor wel of geen McDonald’s (en ik kies vaak genoeg wél voor fastfood, ook van bijvoorbeeld de Burger King).
Kijk voor de grap ook eens in de supermarkt naar de ingrediënten van een zak patat. Hoe minder ingrediënten, hoe gezonder (vaak) de friet. Zo kun je betere keuzes maken. Thuis kun je bijvoorbeeld een keer experimenteren in frituren in kokosolie, of gebruik eens een ActiFry (wel even een investering). Dat is namelijk ook al gezonder!
Vragenvuurtje: kende jij alle ingrediënten van Franse frietjes van McDonald’s? Ga je er nu vaker, minder vaak of net zo vaak een patatje halen? Wil je zelf patat maken of heb je dat al eens gedaan?
Bron: OneNews
Geef een reactie