Weet je nog, december 2016? Misschien had je aardig wat goede voornemens. Je kunt het hele jaar door natuurlijk goede voornemens hebben. Nog beter is het om ze waar te maken. Daarom geef ik je 6 slimme trucs om je te helpen je aan je goede voornemens te houden.
Truc 1: houd het behapbaar
Veranderen kost tijd en moeite. Hoe groter de verandering, hoe meer tijd en moeite je erin moet steken. Houd het daarom behapbaar. Dit doe je door je doelen in kleine stukjes op te delen. Voor infonu werkte ik dit uit in effectief afvallen in 12 stappen. Je kunt het stappenplan ook toepassen op meer sporten, gezondere keuzes maken, enzovoort.
Truc 2: werk met motivaties en beloningen
Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe blijf je gemotiveerd? Ik werkte dit eerder uit in 5 tips voor motivatie en hoe blijf je gemotiveerd. Je blijft in elk geval gemotiveerd door beloningen te vinden die bij je passen. De één gaat fanatieker hardlopen met een nieuw sportshirt in het vooruitzicht (bijvoorbeeld bij het behalen van de eerste vijf kilometer), de ander vindt het uitlopen van een eerste hardloopwedstrijd al motivatie genoeg. Weer een ander is pas tevreden met een six-pack, maar kan zichzelf tussentijds (bijvoorbeeld na vijf weken drie keer per week sporten) belonen met een leuke film of een goed boek. De belangrijkste eis van een beloning is dat hij je doel (gezonder leven) niet in de weg moet zitten. Een Burger King-maaltijd is dus geen goede beloning. Een nieuwe fiets wel.
De allerbeste manier om gemotiveerd te blijven is echter niet (alleen) de beloning. Op het moment dat het sporten of gezondere eten de beloning vormen, dan heb je een belangrijk doel gehaald. Je zult merken dat je die extra beloningen dan niet eens meer nodig hebt. Je gaat dan voor je plezier sporten en kiest er uit jezelf voor om vaker/beter/gezonder te koken.
Truc 3: zorg voor voldoende slaap
Uit een enquête onder 3000 mensen werd in Bristol onderzocht wat de invloed van slaap was op goede voornemens. Mensen die minder dan 7 uur per nacht sliepen hadden 10 tot 15% minder kans om hun goede voornemens te behalen. Een ander element van weinig slaap is meer trek. Britse onderzoekers ontdekten dat wanneer mensen minder dan zes uur sliepen, ze onbewust zo’n 400 extra kcal naar binnen werkten op een dag. Al met al heb je genoeg redenen om op tijd naar bed te gaan!
Truc 4: houd je voornemens voor jezelf (of deel bewuster)
Dit klinkt nogal tegenstrijdig. Juist anderen kunnen je helpen en motiveren, toch? Het blijkt echter dat wanneer je goede voornemens met anderen deelt, je minder geneigd bent er werk van te maken. Mogelijk denk je onbewust dat je met het uitspreken van je voornemens al de helft van het werk hebt gedaan en voorlopig ‘klaar’ bent.
Natuurlijk wil dit niet zeggen dat het voor jou niet kan werken om je goede voornemens te delen. Maak echter wel voor jezelf een concreet plan (zie truc 1) en houd je hieraan. Dat werkt beter dan alleen maar hardop zeggen dat je ‘dit jaar vaker gaat sporten’.
Wat ook effectief kan zijn, is een vriend, familielid of kennis vragen om samen te sporten of gezond te koken. Samen een goed voornemen volhouden is namelijk makkelijker, blijkt uit onderzoek. Een andere effectieve manier van delen is via social media. Een medaille krijgen na een sportwedstrijd leverde volgens onderzoek minder motivatie op dan je prestate posten op Facebook.
Truc 5: verander je omgeving
Je hoeft niet meteen te gaan verhuizen, maar je omgeving beïnvloedt wel je gedrag. Bezwijk je in de kantine altijd voor een broodje kroket? Maak dan voortaan een lunchwandeling of ga aan een compleet andere tafel zitten. Snack je vaak op de bank voor de tv? Lees dan eens een boek aan de eettafel of maak een avondwandeling. Lukt het bij een avondje kroeg niet om je aan een goed voornemen als ‘minder drinken’ te houden? Spreek dan een keer ergens anders af.
Wat dit allemaal met elkaar te maken heeft? Volgens een onderzoek uit 2011 van W. Wood/Psychology Bulletin is de kans om terug te vallen in slechte gewoontes het grootst als je ergens bent waar je dat gedrag al vaker hebt vertoond. Het loont dus om bewust te kijken naar de invloed van je omgeving en waar nodig verandering te zoeken.
Truc 6: visualiseer
Je goede voornemens behalen wordt makkelijker wanneer je deze duidelijk voor je ziet. Stel jezelf voor hoe je elke avond met plezier kookt en van een goede maaltijd geniet, of zie de finish van een wedstrijd voor je die je wilt rennen. Dit zijn je einddoelen. Hoe beter je die voor je ziet, hoe grijpbaarder ze worden.
Is het jou ooit gelukt je aan je goede voornemens te houden? Hoe pakte je dat aan?
Geef een reactie