Of je nu op een verpakking ‘sap uit concentraat’ ziet staan of ‘geconcentreerd sap’ of zelfs ‘vruchtenpulp’: het komt op hetzelfde neer. Wat is geconcentreerd sap precies en is het net zo gezond als versgeperst sap?

De verschillende vruchtensappen
Volgens wikipedia kun je onderscheid maken tussen drie soorten vruchtensap.
- Vers puur sap
- Puur sap
- Sap uit concentraat
De derde variant wordt nu nog het meeste verkocht, maar de eerste maakt een opmars. Zo zijn er in de meeste supermarkten apparaten te vinden waar je verse sinaasappels mee kunt persen. Daarbij heeft onder meer de Albert Heijn verse sappen zonder toevoegingen.
Vruchtensap in andere vormen
Je komt vruchtensap uit concentraat niet alleen in drinken tegen. Ook ijsjes, snoep, vruchtenkoekjes en andere producten kunnen geconcentreerd vruchtensap bevatten. Dit wordt altijd vermeld in de ingrediëntenlijst.

Waarom sap uit concentraat?
Je zou denken: waarom moet je per se sap uit concentraat gebruiken? Dat heeft vooral een praktische reden.
Op het moment dat vers fruit wordt verwerkt tot sap, wordt het water uit het vruchtensap gehaald. Dit gebeurt in een dampinstallatie waar het water wordt onttrokken aan de vruchtensappen. De dikke brij die dan ontstaat is het concentraat. Omdat het volume van de sappen nu tien keer is afgenomen, heb je minder ruimte nodig om het te vervoeren naar andere plekken op aarde.
Na vervoer worden er opnieuw water aan het sap toegevoegd om er weer echt sap van te maken – of het concentraat wordt gebruikt om aan andere producten toe te voegen.
Bij puur sap wordt het fruitsap verhit zodat het langer houdbaar blijft. Na dit proces worden er verder geen suikers of voedingsstoffen aan toegevoegd. Ook geconcentreerd sap kan overigens later nog worden gepasteuriseerd om de houdbaarheid te verlengen.

De nadelen van vruchtensap uit concentraat
Op het moment dat de vruchtensap wordt verhit, gaan afhankelijk van het proces 30 tot 80 procent van de vitamines en mineralen uit het fruit verloren.
Diksap is een typisch voorbeeld van ingedikt vruchtenconcentraat waar je zelf water aan toevoegt om er vruchtensap van te maken.
Een tweede nadeel van vruchtensap uit concentraat zijn de toevoegingen. Om de brei lekker en drinkbaar te maken, wordt er behalve water vaak ook suiker toegevoegd.
Vruchtensap mag zelfs alleen maar lijken op vruchtensap, volgens het Warenwetbesluit vruchtensappen.
“Het vergistbare maar niet gegiste product verkregen uit de eetbare delen van de gezonde en rijpe, verse of door koeling of bevriezing verduurzaamde vruchten van één of meer soorten, dooreen gemengd, dat de kleur, het aroma en de smaak heeft die kenmerkend zijn voor sap van de vruchten waaruit het is gewonnen.”
Uiteindelijk krijg je met vruchtensap ‘uit concentraat’ vooral de suikers en weinig echte voedingsstoffen. Daarmee is het vooral een product dat je als een traktatie kunt zien, en niet als een gezonde drank.
Hoe weet je wat je krijgt?
Alleen als sap echt vers is, mag een product dit op de verpakking melden. Aangezien dit een voordeel is, doen fabrikanten dit ook. Er zijn echter ook marketeers die spelen met andere trucjes om vruchtensappen uit concentraat natuurlijker te doen overkomen. Ze gebruiken hiervoor andere benamingen dan ‘vers vruchtensap’, omdat het geen vers sap betreft.
- 100% natuurlijk
- Sap uit 100% fruit
- Vruchtendrank
- 100% fruit
- In dit pak zit het fruit van [aantal] [vruchten]
De enige term die beschermd is als het op vruchtensap aankomt, is deze:
- 100% puur natuurlijk sap
Onder meer Flevosap mag deze claim dragen. Hun verse sap is niet helemaal vers (het wordt vooraf gepasteuriseerd), maar wel puur.

Conclusie
In vruchtensappen uit concentraat zit vooral veel suiker en weinig voedingsstoffen waar je iets aan hebt. Ook met toegevoegde vitamines in vruchtensappen en -dranken krijg je nog vooral veel suiker binnen. Kijk kritisch naar verpakkingen en besluit zelf wat je binnen wilt krijgen – en zie de sapjes dan als een snack, niet als dorstlesser.
Drink jij veel vruchtensappen? Zijn die vers of uit concentraat?
Wel typisch dat in een artikel over alzheimer wordt beweerd dat bij tests (vooralsnog alleen bij muizen) is “gebleken” dat appelsapconcentraat de ziekte zich langzamer zou ontwikkelen en in uw artikel dat er niet of nauwelijks voedingsstoffen overblijven “waar je iets aan hebt”. Wát is het nou?
Dag M, dank je voor je reactie! We weten nog niet voldoende over de ontwikkeling van Alzheimer om daar uitspraken over te doen, maar zoals ook uit dit artikel blijkt, gaat 30-80% van de vitamines en mineralen verloren als je sap uit concentraat maakt. Dat betekent dus niet dat er niets overblijft – dat betekent dat er méér zit in een stuk fruit dan in het geconcentreerde sap ervan. Wat betreft gebruik voor Alzheimer: de vraag is of je de gemiddelde persoon met Alzheimer nog appels kunt laten eten in plaats van geconcentreerd sap laten drinken. Ik kan me zo voorstellen dat je dan eerder kiest voor sap uit concentraat (mensen met Alzheimer eten en drinken veelal minder goed) zodat er zowel wat suikers als een restje vitamines en mineralen meekomen. Zeker als het alternatief (al helemaal met kunstgebit) een appel is die misschien helemaal niet wordt gegeten.
Hoe kun je aanbevelen dat geconcentreerde sap een goed alternatief is?
Hoezo kunnen we geen appelsap zelf maken indien het niet geeten kan worden?
Alzheimer is een ziekte intstaan doormiddel van vaccinaties.
Na onderzoek is gebleken dat mensen met Alzheimer grote hoeveelheden metaal/gifstoffen in hun hersenen.
Zoek het maar op…. Bewijs te over.
Maar mensen willen niks weten en informeren zich al helemaal niet.
Ook diabetes patiënten kunnen gewoon fruit eten als ze maar de hele vrucht eten, ook bewezen.
Voeding is HET belangrijkste, als je er zooi in stopt komt er ook zooi van.
Je lichaam heeft een zelfgenezende factor, kijk maar naar een wondje dat geneest.
Zo gaat het ook in je lichaam.
Suiker is ook genaamd het witte gif, zo zou het eigenlijk dan ook genoemd moeten worden.
Het wordt overal in gedaan en niet voor niets, zo kan de dokter en de farmacie er goed aan verdienen om je dan symptoom bestrijders te laten slikken inplaats van de oorzaak aan te pakken.
Dus nee ben het niet met je eens.