Peper, zout… en een beetje muziek. Dan smaakt je eten pas echt lekker. Echt waar? Ja, echt waar!

In mei 2015 werd een onderzoek gepubliceerd over de relatie tussen muziek en eten. Het blijkt dat wat we horen invloed heeft op wat we proeven.
Het onderzoek
Charles Spence, docent Experimentele Psychologie (is dat een vak? Dat lijkt me geweldig!), deed gedurende enkele jaren onderzoek naar factoren die van invloed zijn op de smaakbeleving. Met het onderzoek naar de relatie tussen muziek en eten kwam hij tot diverse conclusies, waaronder welke soorten muziek geschikt zijn om bepaalde smaken te versterken of juist te verminderen.
Betrouwbaarheid onderzoek
Alhoewel het onderzoek flink is onderbouwd met de nodige literatuur, werd het uitgevoerd namens Sony. Dit bedrijf testte gelijk de Sony Multiroom Audio; een systeem dat de muziek aan de ruimte aanpast om zo de juiste sfeer te creëren. De vraag is dan natuurlijk in hoeverre de resultaten er zijn omdat hier gericht op is gezocht. Toch lijken de conclusies zeker niet uit de lucht gegrepen. Het lijkt bovendien logisch dat de juiste sfeer en gemoedstoestand bijdragen aan meer genieten van je eten. Ermee experimenteren kan sowieso geen kwaad.

Wat kun je met deze informatie?
Voor restaurants is het interessant om te weten bij welke muziek de juiste sfeer wordt gecreëerd bij hun gerechten. Voor fabrikanten van chips en kroketten is het goed om te weten dat een luider gekraak het gevoel van versheid versterkt.
Natuurlijk kun je vanuit huis ook diverse bevindingen uitproberen. Wil je leren om spruitjes of grapefruits te eten? Luister dan naar muziek met hoge pianogeluiden of naar een windgong/windorgel. De hoge tonen maken je eten tot 10% zoeter en dus minder bitter. Lage geluiden, bijvoorbeeld van een bas of basgitaar, zorgen er juist voor dat je eten extra bitter smaakt. Misschien heb je ook iets aan onderstaande:
- Alleen goedkope wijn in huis voor de visite? Geen nood! Speel je klassieke muziek, dan smaakt de wijn kwalitatief beter.
- Het effect versterk je nog eens door langzame muziek – langzame muziek zorgt ervoor dat smaken langer in je mond blijven (voor dit gegeven is nog verder onderzoek nodig).
- Pianomuziek past extra goed bij bramen en frambozen, doordat het de zoetheid versterkt.
- Karakteristieke geluiden dragen bij aan het gevoel van versheid. Zijn de chips die je serveert niet meer zo vers? Maak stiekem kraakgeluiden met een cracker. Door dat geluid lijken je chips verser.
- Achterhaal de favoriete muziek van je dinergasten. Hoe meer je de muziek die je hoort kunt waarderen, hoe lekkerder het eten smaakt.
- De visite sneller laten eten of drinken doe je door snellere muziek te spelen (bijna een inkoppertje!).
Natuurlijk scheelt het in alle gevallen ook hoe goed je bent in de keuken. 😉

Een paar leuke feiten over muziek en eten
- Bij harde geluiden worden vaker drankjes als Bloody Mary besteld. Dit zie je bijvoorbeeld in het vliegtuig, waar het harde geluid van de motoren ervoor zorgt dat we minder zoet en zout proeven, maar wel meer umami.
- Dat we minder zoet en zout proeven maakt dat vliegtuigmaaltijden hierop worden aangepast. We willen tenslotte dat het eten ongeveer hetzelfde smaakt als op de grond.
- Behalve wijn kun je ook andere drankjes duurder laten smaken met klassieke muziek. Serveer bijvoorbeeld goedkope sinaasappelsap in een glazen kan onder begeleiding van klassieke muziek en het voelt alsof je luxe, vers sap drinkt (overigens is het echt drinken van vers sap natuurlijk nog beter).
- Franse muziek bij Frans eten, Duitse muziek bij Duits eten, enzovoort, enzovoort. Het helpt allemaal bij je eet- en drinkbeleving. Eten en drinken smaakt authentieker en echter onder begeleiding van passende muziek – zelfs tot 12%.
- Rode wijn serveer je met Tchaikovsky in D-major. Dat je het even weet.
- Draai bij die rode wijn trouwens geen fluitkwartet van Mozart in D-major. Bij witte wijn kan dat weer wel.
- Rode wijn is over het algemeen niet geschikt voor vrolijke muziek. Wel voor een serieuze toon.
- Adagio in strijkkwartet van Samuel Barber is officieel de meest deprimerende muziek ooit. Behalve dat je het eten er niet mee opleukt, kun je het beter nooit spelen.
- Tijd voor een serieus gesprek tijdens het eten? Speel zware muziek.
- Tijd voor een vrolijke noot? Speel het af. Je drinken smaakt er ook beter door.
- Snellere, hogere muziek kan tot 20% meer waardering leiden voor wijn.
- Hoe lager de muziek, hoe beter deze is bij ‘zwaar’ voedsel.
- De kans is groot dat je na het lezen van dit artikel zin hebt in wijn en muziek.
Hoe lijkt het jou om de smaak van eten te versterken met muziek?
Geef een reactie