Deze tips kunnen trouwens gelden voor elk stukje buitenland, maar met name in Amerika zijn de porties bijzonder groot! Ik deel 4 handige tips voor gezond eten in Amerika.
Tip 1: portiegrootte
In Amerika is alles groter. Dat is trouwens niet alleen in Amerika zo, maar ook in veel supermarkten, zelfs in Nederland. Wil je wel genieten van alles wat je lekker vindt, maar dan gezonder? Dan kies je voor slimmere porties. Zo had ik heel veel zin in een lekkere pizza. In plaats van de grootste koos ik voor een kleinere versie. Je kunt er dan ook voor kiezen om, als het niet genoeg vult, groenten/rauwkost erbij te eten. Overigens zijn zelfs de ‘lunchpizza’s’ in Amerika groot zat om als avondeten te dienen. 😉
Tip 2: denk creatief
De meeste hotels hebben een (kleine) koelkast op de kamer waar je producten in kwijt kunt. Kies daarom tijdens je vakantie niet voor het gigantische ontbijtbuffet (duur en behoorlijk calorierijk), maar voor een eigen ontbijt. Ik kocht bijvoorbeeld een pak met acht verschillende soorten ontbijtgranen en een grote verpakking melk. Bij gebrek aan een bord of kom kun je dit in een glas serveren. Neem een lepel mee van huis (en was die na gebruik) of vraag er eentje in het hotel en voila, je kunt elke ochtend voor weinig geld ontbijten. Het ziet er in een glas trouwens ook nog extra leuk uit!
Edit: ik kreeg veel vragen over de chocopuffs. ‘Die zijn toch niet gezond?’ Als je moet kiezen tussen een gigantisch ontbijtbuffet of chocopuffs, dan zijn ze sowieso een betere keuze. Een typisch Amerikaans ontbijtbuffet: wafels, gezoete yoghurt, suikerstroop, geconfijt fruit, muffins, donuts, eieren, worstjes en… ontbijtgranen. Meestal neem je toch van alles iets en je eet snel meer dan je vooraf hebt bedacht, wilt, en dan wat je eigenlijk nodig hebt. Een ontbijt van bijvoorbeeld de Starbucks levert je weinig vezels en veel suikers op (en dat geldt zelfs voor de skinny-opties), en ook uiteindelijk meer calorieën dan je nodig hebt, terwijl het niet echt vult. Dan terug naar de ontbijtgranen: in muesli-soorten zitten net zoveel suiker als in chocopuffs. Qua zout zit je ook vergelijkbaar. Deze chocopuffs geven je 2 gram vezels (ongeveer zoals in een volkoren boterham) en zowel vitamines als mineralen (echt waar). Gecombineerd met melk naar keuze zijn ze een prima ontbijt. Gezond, lekker, en vullend. 🙂 En, het belangrijkste voor mij: het voelt alsof ik eerder geniet dan gezond bezig ben, terwijl ik er toch prima op functioneer.
Tip 3: slimmer kiezen
Kiezen voor kleinere porties, slimmer ontbijten… het zijn allemaal gezondere keuzes. Toch wil je niet inleveren op genieten. Restaurants spelen hier steeds vaker op in. Zo zijn er speciale skinny menu’s waar lichtere gerechten op staan. Wij aten bijvoorbeeld bij de cheesecake factory van zo’n menu. Mijn Mexiaanse gerecht (zie foto boven aan het artikel) werd hierbij geserveerd in slaschelpen in plaats van tortilla’s. In Amerika is het bovendien bij fastfoodketens gebruikelijk om het aantal kcal per portie te vermelden. Twijfel je tussen twee gerechten die je allebei even lekker lijken? Dan kun je kiezen voor het gerecht met de meeste eiwitten (ideaal na het sporten) of met minder calorieën (voor als je af wilt vallen).
Tip 4: mini-snacks
Kindermenu’s, portieverpakkingen en mini-snacks: ze zijn overal te vinden, als je maar goed zoekt. Zo kon ik bij de White Castle een mini-cheesecake met chocoladefudge bestellen. Dat is een heerlijke optie als je zin hebt in cheesecake zonder dat je de Amerikaanse porties naar binnen werkt (ongemerkt eet je dan meer dan je eigenlijk wilt). Ook zijn er in de supermarkten genoeg portieverpakkingen te vinden. Denk je graag aan het milieu? Stel dan je eigen porties samen uit een grote verpakking.
Bonustips
Op vakantie hoef je niet gelijk kilo’s aan te komen. Sterker nog, je kunt zelfs nog meer uit je bezoek halen en intussen nog fit worden ook.
- Loop meer: je ziet een stuk meer als je te voet afstanden overbrugt. Dat scheelt je bovendien geld.
- Huur een fiets: in veel steden kun je fietsen huren (let op: in Amerika is een fietshelm dragen verplicht). Je bent overal sneller en werkt ook nog aan je conditie.
- Doe een proeverij: geen gigantische avondmaaltijd maar een proeverij met diverse hapjes. Veel restaurants kennen zo’n proefmenu (of kunnen hem samenstellen). Doordat je zoveel verschillende gerechten probeert, zit je sneller vol terwijl je jezelf niet overeet.
- Ontdek eens wat nieuws: bezoek de plaatselijke supermarkt en zoek gezonde snacks die je thuis niet hebt (of nog niet kent). Ik ontdekte tijdens mijn laatste vakantie bijvoorbeeld de zeewierchips!
Wat is jouw gouden tip?
Geef een reactie