Volgens de verpakking is deze yoghurt de nummer 1 in Griekenland. Ik besloot hem ook uit te proberen. Eerlijk gezegd snap ik waarom de Grieken van deze yoghurt houden!
Over Fage yoghurt
Je zegt geen ‘vage yoghurt’ (wat overigens wel grappig is, vind ik zelf) maar ‘fa-jeh yoghurt’. De yoghurt komt oorspronkelijk uit Griekenland maar heeft sinds 2012 het hoofdkantoor in Luxemburg staan. Fage betekent ‘eet!’ en de letters F, A, G en E zijn de voorletters van oprichter Filippou.
Allemaal leuk en aardig, maar is het ook goede yoghurt? Als je de ingrediënten bekijkt: ja. Het bevat gepasteuriseerde, magere melk en actieve yoghurtculturen. Dat is alles. Pasteuriseren (verhitten bij 72 graden Celcius) van melk wordt overigens gedaan om ziekmakende bacteriën te doden. De dames Dijk vertellen meer over het belang hiervan.
Wat zijn de voedingswaarden?
De vetvrije versie (Fage Total 0%) bevat 7 gram suiker en 18 gram eiwit per portie van 170 gram. Dit komt neer op 72% eiwit en 28% koolhydraten. In de ‘vetste’ variant zit alsnog 37% eiwit en deze yoghurt is gemaakt op basis van volle melk en room. De 2%-versie is gemaakt met magere melk en room. Naast calcium (dit bevatten alle drie de varianten) bevatten de ‘normale’ en 2%-versie ook vitamine A.
Ter vergelijking: gemiddeld bevat yoghurt zo’n 20% eiwit en 70% koolhydraten. Magere yoghurt bevat 52% eiwit en 46% koolhydraten. De verdeling koolhydraten, vetten en eiwitten is bij Fage iets beter te noemen. Zoek je eiwitrijk eten, dan is dit een uitstekende keuze.
Zoet, als ontbijt of lunch
Dan de vraag: eet je het gewoon als yoghurt? Ja, dat kan. Op deze manier gebruik ik de Fage-yoghurt het meest: met iets zoets. Ik eet het als ontbijt of lunch (en soms als snack na het sporten) en voeg er fruit of iets anders zoets aan toe. Je kunt de yoghurt natuurlijk ook gebruiken voor in smoothies of om ijsjes mee te maken.
Hartig, als roomsaus in de pasta
Een andere manier om Fage te eten is in de pasta, als roomsaus. Zo maakte ik laatst een pasta met gerookte spekreepjes, zongedroogde tomaat, knoflook en champignons. Voor de saus gebruikte ik een royale hoeveelheid Fage 0% en een klein beetje kruiden. Deze roomsaus is een stuk minder koolhydraat- en calorierijk dan gemiddeld en krijgt alsnog een goede dikte. Je moet het dan niet te lang verhitten.
Conclusie: wat vind ik van Fage?
Ik ben erg verrast door deze yoghurt. Met de dikkige structuur is het een Griekse yoghurt die je eigenlijk overal wel voor kunt gebruiken. Dat hij heel eiwitrijk is vind ik een pluspunt. Het lukt mij namelijk niet altijd om met gezonde voeding genoeg eiwitten binnen te krijgen om spieren op te bouwen (tenminste, niet als ik ook nog af en toe wat wil snoepen). Met producten als deze yoghurt wordt dit een stuk makkelijker. De smaak is rijk (ook van de 0%-variant) en romig. Ook door de smoothies smaakt het lekker (wel water toevoegen om het drinkbaarder te maken).
Al met al heb ik een fijne yoghurt gevonden die ik vaker ga kopen.
(Leuk feitje: deze yoghurt wordt ook in Amerika veel verkocht. In Nederland vind je hem onder meer bij de Jumbo en de Albert Heijn.)
Geef een reactie